Richard Branson ma repül az űrbe

Horizontal
(FILES) In this file photo taken on October 16, 2019 Virgin Group founder Sir Richard Branson speaks at an event to unveil the first commercial space wear in Yonkers, New York. - British billionaire Richard Branson plans to travel to space as early as July 11 aboard a Virgin Galactic spacecraft, his company said in a statement on July 1, 2021. If the schedule holds, Branson would make it to the cosmos before rival billionaire Jeff Bezos, the Amazon founder who said he would travel to space aboard a spacecraft belonging to his company Blue Origin on July 20. (Photo by Don EMMERT / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint ma délután háromkor repül az űrbe Richard Branson milliárdos - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A 70 éves milliárdos, Richard Branson kereskedelmi űrkutatással foglalkozó, Virgin Galactic nevű cégével számtalan alkalommal tett már az űrutazás jövőjéért, ám ilyen nagy lépésre mint most, azonban még sosem szánta el magát.

Richard Branson Forrás: AFP/Don Emmert

A brit milliárdos ugyanis kilenc nappal a nagy riválisa, Jeff Bezos előtt a saját cége által épített, VSS Unity nevű űrhajóval a világ első pénzembereként repül az űr szélére. Arra, hogy erre miért is van igazából szükség, csak ennyit válaszolt: "Itt az ideje, hogy valóra váltsam az álmomat."

Branson a tervek szerint ma, magyar idő szerint 15 órakor, az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről indul történelmi útjára,

amely előtt Elon Musknak mondott köszönetet támogatásáért.

"Köszönöm, hogy ilyen támogató és jó barát vagy, Elon. Nagyszerű, hogy mindenki számára megnyitjuk a teret - jó utat, és találkozunk az amerikai űrrepülőtéren!" - mondta Branson.

A The Sunday Times értesülése szerint

Elon Musk, a rivális SpaceX űrvállalkozás feje megvásárolt magának egy helyet a Virgin egy jövőbeli útjára.

Musk 10 ezer dollárt (majdnem 3 millió forint) helyezett letétbe, hogy lefoglaljon magának egy helyet, a járat indulásának dátumát azonban nem határozták meg.

Branson a The Sunday Timesnak adott interjújában megerősítette a vásárlás tényét, hozzátéve, hogy talán viszonozza Musk gesztusát, és jegyet vesz a SpaceX egy jövőbeli járatára.

Elon Musk Forrás: AFP/Brendan Smialowski

"Elon a barátom, és egy napon talán és is utazom az egyik űrhajóján" - mondta.

A milliárdoson űrversenye során a SpaceX rakéták tucatjait lőtte már fel, embereket is utaztatott, de Musk maga még nem űrhajózott. A SpaceX első, teljesen magán űrjárata ősszel indul.