Meghalt Esther Bejarano

Esther Bejarano
Esther BEJARANO died at the age of 96, Esther BEJARANO, survivor of the Auschwitz Girls' Orchestra, portrait, portrvɬÉvǬsst, portrait, trimmed single image, single motif, guest on the program "Koelner Treff" on WDR television, May 10, 2013 . vɬÇvǬ (Photo by Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Esther Bejarano Hamburgban halt meg szombaton, rövid, súlyos betegség után, családja és barátai körében. A 96 éves Bejarano a holokauszt egyik legismertebb túlélője volt, az auschwitzi náci megsemmisítő tábor női zenekarának tagja.
Vágólapra másolva!

Halálhírét a Németországi Auschwitz Bizottság Egyesület (Auschwitz-Komitee in der Bundesrepublik Deutschland e. V.) jelentette. A holokauszt emlékezetének megőrzéséért és a szélsőjobboldali, idegengyűlölő és antiszemita nézetek ellen folytatott évtizedes küzdelméről ismert aktivista a Saar-vidék tartományi Saarlouis-ban született 1924-ben egy zsidó kántor lányaként.

Gyermekkorában megtanult zongorázni, fuvolázni és furulyázni. Tizenötéves korában szülei bátorítására megpróbált Palesztinába szökni a náci Németországból. Elfogták, kényszermunkára ítélték.

Szüleit és testvérét a nácik 1941-ben Litvániába deportálták és meggyilkolták.

Esther Bejarano súlyos betegséggel küldött, 96 éves korában halt meg. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Malte Ossowski/Sven Simon

Auschwitzba 1943-ban hurcolták.

A haláltábort annak révén élte túl, hogy sikerült bejutnia a fiatal nőkből összeállított lágerzenekarba tangóharmonikásnak, holott korábban nem játszott a hangszeren.

Németország felszabadítása után kivándorolt Palesztinába, a későbbi Izraelbe. A zsidó államból 1960-ban visszaköltözött Németországba. Hamburgban telepedett le családjával, és a holokauszt után huszonöt évvel is megmutatkozó antiszemitizmussal szembesülve, kezdte el társadalmi aktivista munkáját, amelynek ugyancsak fontos eleme volt a zene. Így például a Coincidence nevű zenekarával, amelyet gyermekeivel alapított, antifasiszta és jiddis dalokat játszottak, jóval a nyolcvanon túl, 2008-ban pedig csatlakozott a Microphone Mafia nevű német-török-olasz együtteshez, amely az amerikai hiphopot ötvözi európai és közel-keleti zenei elemekkel.

Társadalmi munkájáért egy sor kitüntetést kapott. "Mindig lesz helye a szívünkben" - írta Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a gyermekeinek küldött részvétnyilvánító táviratában. Kiemelte: Esther Bejarano a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mit jelent a kirekesztés, az üldöztetés és a kínzás, és

bátran kiállt a náci rezsim üldözöttjeiért.

Heiko Maas külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy Esther Bejarano "fontos hang volt a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben", és ez a hang hiányozni fog Németországnak.