Szenegál ismét határzárral védekezhet a koronavírus terjedése ellen

vaccines health virus Horizontal
A többi afrikai országhoz hasonlóan Szenegálban is alacsony az átoltottság
Vágólapra másolva!
A határok lezárását és a szükségállapot újbóli bevezetését helyezte kilátásba pénteken Macky Sall szenegáli elnök, miután az országban egy héten belül harmadszor is rekordszámú koronavírusos megbetegedést regisztráltak.
Vágólapra másolva!

Bár Szenegálban eddig viszonylag kevés megbetegedést és halálesetet vettek nyilvántartásba, a járvány harmadik hullámában nem áll rendelkezésre elegendő adag vakcina a széles körű oltáshoz. Az egészségügyi minisztérium pénteken 738 új megbetegedést jelentett, ami felülmúlja a korábbi rekordokat: szerdán 733, vasárnap pedig 529 esetet regisztráltak.

"Szeretném világosan elmondani, hogy

ha a számok tovább emelkednek, minden szükséges intézkedést megteszek,

beleértve azt is, ha ez a szükségállapot visszaállítását, a határok lezárását vagy a mozgási tilalmat jelenti" - mondta televíziós beszédében Sall.

Szenegálban a világjárvány kezdete óta 49 008 fertőzést és 1209 halálesetet jelentettek.

A többi afrikai országhoz hasonlóan Szenegálban is alacsony az átoltottság Forrás: AFP/Seyllou

43%-os emelkedés egy hét alatt

Két napja Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Afrikáért felelős igazgatója arról számolt be, hogy a koronavírushoz köthető halálesetek száma 43 százalékkal emelkedett egy hét alatt Afrikában. Hozzátette, a kontinensen nem tapasztaltak még ilyen gyors ütemű növekedést, amely

a lélegeztetőgépek hiányára és az intenzív osztályok túltelítettségére vezethető vissza.

A WHO szerint a Covid-19 halálozási rátája a kontinensen 2,6 százalék, míg globálisan 2,2 százalék. A járvány harmadik hullámát mindenekelőtt a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa hajtja, amelyet az 55 afrikai országból 21-ben mutattak ki eddig.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) szerint a járvány kitörése óta

több mint 6 millió fertőzöttet regisztráltak Afrikában,

akik közül több mint 153 ezren haltak bele a szövődményekbe. Az 1,2 milliárd lakosú kontinensen eddig mindössze 18 millió ember kapott védőoltást.