Sokkal több lehet a halott Indiában, mint eddig gondolták

india koronavírus
Kolkata, 2021. június 11. Az új koronavírus elleni oltásukra várnak emberek Kolkátában 2021. június 11-én, amikor az állami egészségügy busza sorra járja az indiai nagyváros piacait, hogy beoltsák az ott dolgozókat. MTI/EPA/Pijal Adhikari
Vágólapra másolva!
Indiában a hivatalosan közöltnél sokkal több lehet a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a többlethalálozás a járvány kezdete óta 3,4 és 4,9 millió közé tehető.
Vágólapra másolva!

Az indiai kormány eddig 414 ezer koronavírus miatti halálesetet közölt.

A szám a világ országai közül a harmadik legmagasabba, csak az Egyesült Államokban és Brazíliában haltak meg ennél is többen a járvány miatt.

A jelentés készítői nem állítják, hogy a többlethalálozást csakis a járvány okozta, ám a - járvány nélkül - várható és tényleges halálozási adatok különbségét tekintve szinte biztosra vehető, hogy a hivatalos adatnál jóval több az áldozat.

Akár többszöröse is lehet a koronavírus áldozatok száma az eddig elismertnél Indiában Forrás: MTI/EPA/Pijal Adhikari

A The New York Times című amerikai napilap szerint a legóvatosabb becslés alapján 600 ezerre tehető a járvány indiai halottainak száma, a legtragikusabb számítások szerint viszont

ennek többszöröse lehet az adat.

Az indiai kormány kétségbe vonja a fenti becslések helytállóságát.

Egészségügyi szakértők szerint a hivatalos alulszámítás nagyrészt annak tudható be, hogy India eldugott vidékeiről - amelyeken a lakosság kétharmada él - hiányosak az információk, és sokan otthonukban haltak meg anélkül, hogy tesztelték volna őket koronavírus-fertőzés szempontjából.