Három nap alatt tizennégyszer riasztottak medvék felbukkanása miatt Hargita megyében

medve
Vágólapra másolva!
Péntektől hétfő reggelig tizennégy esetben kérték a Hargita megyei csendőrök és rendőrök közbeavatkozását lakott területeken felbukkant medvék elkergetésére. A megyei csendőrség tájékoztatása értelmében a legtöbb ilyen jellegű bejelentés – szám szerint tíz – pénteken érkezett Tusnádfürdőről, Gyergyóalfaluból és Balánbányáról - olvasható a maszol.ro oldalán. 
Vágólapra másolva!

Tusnádfürdőről nyolc riasztást kaptak a település utcáin kószáló medvék miatt.

A kiérkező hatóságok minden esetben elkergették a nagyvadakat a lakott területekről. A Gyergyóalfalu községben is medvét láttak, de elment, mire kiértek a szakemberek, Balánbányán pedig az egyik ház udvaráról kergette el az állatot a rendőrség.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka is többször ki kellette vonulnia a rendőrségnek.

Idén az év első hat hónapjában

168 olyan bejelentés érkezett a megyei csendőrséghez,

amelyben medvék jelenlétét jelezték lakott térségek környékén.

Embert is megtámadott egy medve

Hargita megyében szombat reggel támadt egy emberre egy medve.

- írta korábban szintén a Maszol.

A férfit helikopterrel kellett kórházba szállítani. A Maszolnak nyilatkozott a 65 éves áldozat fia, aki szerint apját a házuktól mintegy 100-150 méteres távolságra támadta meg a medve. A fiúnak sikerült elijesztenie az állatot azzal, hogy puskát ragadott és a levegőbe lőtt. A fegyver hangjára a medve elmenekült - írták.

Az emberi életre veszélyt jelentő egyedeket lehet csak azonnal ártalmatlanítani

Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert idézte a Maszol hétfőn, aki közölte, hogy a minisztérium által kidolgozott jogszabálytervezet szerint

csak azokat a medvéket lehet azonnal ártalmatlanítani amelyek az emberi életre veszélyt jelentenek. Más esetben elhajtással távolítható el.

A miniszter megosztott egy képet Facebook-oldalán, hétfő reggel ugyanis Bukarest felé haladva Sepsibükszád településen találkozott egy medvével, mely nem ijedt meg az autóktól és az emberek jelenlététől sem.