Sziklának ütközött egy utasszállító repülőgép 28 emberrel a fedélzetén

Egy orosz AN-26 típusú repülőgép. Képünk illusztráció.
3169166 08/10/2017 An An-26 plane after a ceremony when Russia handed over two military cargo aircraft to Kyrgyzstan, in Kant. Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik (Photo by Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Eltűnt egy orosz légitársasághoz tartozó AN-26-os típusú utasszállító repülőgép, 28 emberrel a fedélzetén, az orosz távol-keleti Kamcsatka-félsziget felett - közölte kedden az ország katasztrófavédelmi minisztériuma. A roncsokat a palanai légikikötőtől 3,8 kilométerre, a tengerben találták meg. Kiderült mi okozta a balesetet.
Vágólapra másolva!

A géppel, amely a régió fővárosából, Petropavlovszk-Kamcsatszkijból a félsziget északi részén fekvő Palana településre tartott,

mintegy tíz kilométerre úti céljától, ereszkedés közben vesztette el a kapcsolatot a légiforgalmi irányítás

- tette hozzá a tárca.

A tájékoztatás szerint helikopteres kutató- és mentőcsapatok tartanak a térségbe. A Kamchatka Aviation Enterprise nevű légitársasághoz tartozó

gép fedélzetén 22 utas és hattagú személyzet tartózkodott

- derült ki a minisztérium közleményéből.

A gép roncsait a palanai légikikötőtől 3,8 kilométerre, a tengerben - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

A mentők terepjárókon a helyszínre tartanak. A tájékoztatás szerint a sötétség beállta és a dagály kezdete nehezíti majd a kutatást és a mentést.

A baleset körülményeit már hozzávetőlegesen megállapították. A repülőgép nehéz időjárási körülmények és rossz látási viszonyok között készült a leszálláshoz.

Az első landolási kísérlet nem sikerült, a második rárepülés közben pedig nekicsapódott egy sziklának.

Azon nyomban összetört, darabjai a tengerbe zuhantak - közölték a mentők.

Az egyik feltételezés szerint a baleset oka a pilóta hibája lehetett a rossz látási viszonyok miatt.

A személyzet előzőleg nem számolt be semmilyen meghibásodásról.

Értesülések szerint a gép utasai között volt egy építőipari vállalat helyi egységének vezérigazgatója. Korábban Tigil körzet hatóságai azt mondták a közszolgálati hírügynökségnek, hogy főként Palana lakosai voltak az eltűnt gép fedélzetén, mások között a település polgármestere, valamint a helyi közigazgatás három vezető beosztású tisztviselője.

Orosz AN-26 típusú repülőgép. Képünk illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Tabyldy Kadyrbekov

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a térségben a gép eltűnésekor felhős volt az időjárás,

ennek ellenére a vízszintes látótávolság jó és a szél is gyenge volt.

A gépnek útja során végig a szárazföld fölött kellett repülnie, csak Palana előtt kellett kitérőt tennie a tenger fölé, hogy rá tudjon kanyarodni a leszállópályára.

- derült ki az elérhető információs forrásokból.