Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vészhelyzeti leállást jelentettek be Irán egyetlen atomerőművében

irán, nukleáris erőmű
Busehr, 2021. június 21. A 2021. június 20-án közreadott, 2010. október 26-án készült képen egy kerkékpáros halad el a busheri nukleáris erőmű előtt. 2021. június 20-án Golamali Raksanimer, a létesítményt üzemeltető állami energiaszolgáltató vállalat szóvivője bejelentette, hogy vészhelyzeti leállás miatt ideiglenesen nem termel áramot Irán egyetlen atomerőműve. Az erőmű működését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeli. A NAÜ egyelőre nem reagált a történtekre. MTI/AP/Majid Asgaripour
Vágólapra másolva!
Golamali Raksanimer, az Irán egyetlen atomerőművét üzemeltető állami energiaszolgáltató vállalat szóvivője bejelentette, hogy vészhelyzeti leállás miatt ideiglenesen nem termel áramot a létesítmény. Az erőmű működését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeli. A NAÜ egyelőre nem reagált a történtekre.
Vágólapra másolva!

Az üzem leállása szombaton kezdődött, és legalább három-négy napig fog tartani, emiatt áramkimaradások lehetnek. Ez az első alkalom, hogy vészhelyzeti leállást jelentettek be a délnyugat-iráni Bushehr városában lévő erőműben.

A szolgáltató egyik közleménye szerint javításokat végeznek a létesítményben.

2010. október 26-án készült képen egy kerékpáros halad el a bushehri nukleáris erőmű előtt Forrás: MTI/AP/Majid Asgaripour

Márciusban Mahmoud Jafari tisztviselő azt mondta, hogy

az erőmű leállhat, mivel az USA által 2018-ban bevezetett banki szankciók miatt nem tudnak beszerezni eszközöket Oroszországtól.

Az üzemben nem Iránban, hanem Oroszországban előállított uránt használnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése mellett.

Közben az Európai Unió elnökölt Bécsben azon a találkozón, melyen Oroszország, Németország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Irán is részt vett, és melynek egyik célja, hogy az Egyesült Államokat visszahozzák a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodáshoz - írja az AP News.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről