Nem kell szabadtéren maszkot viselni Olaszországban

Olaszország, Velence, koronavírus, COVID-19
People relax in Venice, Italy on June 17, 2020. Tourists return in Venice as the country eases its lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Sabine Jacob/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egész Olaszországban maszk nélkül lehet az utcákon közlekedni hétfőtől, miután minden tartományban feloldották az ősztől érvényes járványkorlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Elsőként a fiatalok vették le magukról a szájmaszkot, az óvatosabb idősebbek között még sokan használják annak ellenére, hogy

szabadtéren már nem kötelező a hétfőn nulla órától életbe lépett rendelkezés értelmében.

Az egészségügyi hatóságok arra kérték a lakosságot, mindenki továbbra is hordja táskájában, zsebében a maszkot, amelynek

viselete továbbra is kötelező zárt térben, vagyis az üzletekben és a közlekedési eszközökön is.

Azokon kívül tanácsolt a szájmaszk viselete az emberekkel teli szabadtéri helyszíneken is, ahol tömörülés keletkezhet.

Hiába volt hőség, nemrég még kötelező volt a maszk szabadtéren Forrás: NurPhoto via AFP/Sabine Jacob/NurPhoto/Sabine Jacob

A római utcákon még maszkkal közlekedő gyalogosok úgy nyilatkoztak az MTI-nek: annyira megszokták a viseletét, hogy most nem képesek egyik napról a másikra szájmaszk nélkül lenni.

- nyilatkozta egy szájmaszkos férfi, aki még csak az első adag vakcinát kapta meg.

A külföldi turisták nagy része azonban szájmaszk nélkül sétált a város utcáin, hangoztatva, hogy a negyvenfokos melegben már alig várták, hogy levehessék az orrukat és szájukat elfedő maszkot.


A maszkhasználat október vége óta volt kötelező szabadtéren, de az olaszok többsége tulajdonképpen utoljára tavaly nyáron ment utcára maszkviselet nélkül.

Olaszország összes régiója úgynevezett fehér színű zónába lépett át hétfőtől, ami a járványkorlátozások eltörlését jelenti.

Az esti kijárási tilalmat már június 21-én feloldották.

Néhány város továbbra is kivételt képez, mivel a nem kedvező járványmutatók miatt továbbra is érvényesek az óvintézkedések, például az umbriai Norciában, ahol továbbra is kötelező a szabadtéri szájmaszkhasználat.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 49,8 millióan kaptak már védőoltást, közülük 17,7 millióan második adagban is részesültek, vagyis

a lakosság 32,9 százaléka van már átoltva.

A naponta végzett mintegy 200 ezer teszten kevesebb mint ezer új esetet szűrnek, az új betegek között a Delta-variáns egy hónap leforgása alatt megközelítette a húszszázalékos arányt. A vírusmutáció tetőzése az előrejelzések szerint augusztusban várható Olaszországban.