Meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat Melbourne-ben

health virus pandemic Horizontal People exercise in Melbourne on June 1, 2021 on the fifth day of a seven-day lockdown as Melbournians prepare for an extension to the lockdown as the city battles with an outbreak of the Indian variant of Covid-19. (Photo
Már 350 fertőzöttet találtak
Vágólapra másolva!
Egy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat Melbourne-ben, Ausztrália második legnépesebb városában - jelentették be szerdán a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A korlátozó intézkedés így a jelenlegi tervek szerint jövő szerdán éjfélkor jár le az ötmillió lakosú városban,

ahol az újabban deltának nevezett, elsőként Indiában megjelenő variáns terjedését próbálják megakadályozni.

Már 350 fertőzöttet találtak Forrás: AFP/William West

"Le kell győznünk ezt a vírust, másképp emberek fognak meghalni" - fogalmazott Victoria állam miniszterelnöke, James Merlino, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus kappa változata gyorsabban terjed, mint a korábbi variánsok.

Az indiai variánst egy külföldről érkezett utazó hurcolta be az országba.

Több ezer főt kutattak fel, akik kapcsolatba kerültek vele, és

a fertőzöttek száma immár 350.

Melbourne-ön kívül azonban Victoria többi részén feloldják a korlátozások egy részét - fejtette ki Merlino. Továbbra is korlátozzák, hogy mennyien vehetnek részt például esküvőn vagy temetésen, de a vizsgákra készülő gimnazisták visszatérhetnek az iskolába, és azok is újra munkához láthatnak, akik a szabadban végzik munkájukat.

Brett Sutton, Victoria egészségügyi illetékese úgy vélekedett, hogy a delta variáns

és ezért indokolt a melbourne-i korlátozások meghosszabbítása. "Van vagy egy tucatnyi ország, ahol 2021-ben alig terjedt a fertőzés, és most teljesen elszabadult a vírus" - magyarázta Sutton.

Új-Zéland határai azonnali lezárásával, a gyorsan és szigorúan elrendelt korlátozásokkal viszonylag sikeresen tartotta kordában a koronavírus terjedését. Az országban a járvány kezdete óta mintegy 30 ezer fertőzöttet fedeztek fel, és ezernél kevesebben veszítették életüket Covid-19-ben.