Ha Ön bűnöző, akkor kezdhet aggódni!

A dán titkosszolgálat segített az USA-nak kémkedni a német Angela Merkel után, telefon lehallgatás
lehallgatótiszt (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A kábítószer-kereskedelemtől kezdve a gyilkosságokig a maffia minden információt ezen a titkos felületen fedett el a törvény kíváncsiskodó szeme elől.
Vágólapra másolva!

Az egyik amerikai hírcsatorna szerint az FBI és az ausztrál szövetségi rendőrség (AFP) csaknem három évig titokban figyelte a bűnözők által használt titkosított alkalmazást, amelynek lebuktatása végül több száz letartóztatáshoz és több tízmillió dolláros vagyon lefoglalásához vezetett.
Az AFP közleményében azt állította, hogy az FBI-jal 2018 óta olvassák el a bűnözők titkos üzeneteit az ANoM elnevezésű alkalmazásban, amely egy feketepiaci termék, és csak speciálisan előkészített mobiltelefonokon érhető el.
A visszafejtett üzenetekből összegyűjtött információk alapján 224 gyanúsítottat tartóztattak le és több, mint 500 vádat emeltek, valamint 3,7 tonna kábítószert és közel 35 millió dollár készpénzt foglaltak le Ausztráliában.
A vádlottak állítólag az ausztráliai székhelyű olasz maffiához, a törvényen kívüli motorkerékpár bandákhoz, továbbá ázsiai bűnszövetkezetekhez és albán szervezett bűnözéshez is kapcsolódnak - tette hozzá az AFP.

Special agent listens on the reel tape recorder. Officer wiretapping in headphones. Forrás: Shutterstock


Reece Kershaw, az AFP biztosa keddi sajtótájékoztatóján tartott beszédében elmondta, hogy az alkalmazást használókhoz olyan bűncselekmények köthetők, mint egy ausztrál külvárosi kávézóban tervezett tömeges lövöldözés, valamint egy ötgyerekes család meggyilkolása.
Kershaw szerint a bűnözők nem használtak kódokat vagy álneveket az ANoM-on, biztonságban hitték magukat, így nyíltan osztottak meg egymással minden bűncselekményhez köthető információt.
"Lényegében a szervezett bűnözés hátsó zsebében voltunk"- mondta Kershaw, aki hozzátette, hogy a titkosított kommunikációs alkalmazások használata általában jelentős kihívások elé állítja a bűnüldöző szerveket, így az ANoM rendszerének felfedésével soha nem látott információkat szereztek meg.
A rendőrség olyan eszközöket is lefoglalt Ausztráliában, amelyek a hatóságok becslése szerint dollármilliókat érnek. Az AFP szerint a művelet eredményeként további letartóztatások várhatóak. Kershaw arról is beszélt, hogy vannak még más, nagyobb titkosított kommunikációs alkalmazások, és jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezekhez a rendszerekhez is hozzáférjenek.