Holttestekkel kereskedett a Párizsi Egyetem volt elnöke

Sciences Po egyetem párizsban
27 Rue Saint-Guillaume Paris Sciences Po entree
A párizsi Sciences Po Egyetem bejárata.
Vágólapra másolva!
A Párizsi Egyetem volt elnöke, Férdéric Dardel ellen indult vizsgálat a kutatási célokra adományozott holttestek kegyeletsértő tárolása és méltatlan kereskedelme miatt.
Vágólapra másolva!

A június 4-én megindított elnök elleni vizsgálat annak az átfogó nyomozásnak a része, amelyet még 2019-ben indított a párizsi ügyészség az egyetem holttest-adományozó részlege ellen. A Dardel felügyelete alá tartozó kórházi szárnyban ugyanis lepusztult termekben, erősen oszlásnak indult és egerek által megrágott csupasz holttesteket találtak a nyomozók. Felmerült a holttestek méltatlan kereskedelmének gyanúja is, amelynek során autóipari vállalatok úgynevezett crash tesztjeihez, azaz ütközési tesztjeihez árulták a holtesteket átlagosan 900 euróért, vagy emberi testrészeket 400 euróért. Az így befolyt jövedelem az egyetemi részleg éves bevételének 37 százalékát jelentette. Az egyetem holttest-adományozó központja katonai kutatásokra is rendszeresen juttatott holttesteket. A kísérletekben a francia honvédelem azt vizsgálta, hogy pontosan mi történik egy katonai konvoj utasaival, ha a járművek aknára futnak.

A párizsi Sciences Po Egyetem bejárata. Forrás: WWW.SCIENCESPO.FR


Az egyetem orvos szakmai kiválóságai mindezt olyan néhai emberek ezreinek holtteste ellen követték el, akik testüket az orvostudomány fejlődésének a szolgálatába ajánlották fel. Miután a kegyeletsértő részletek napvilágra kerültek, a párizsi főügyészség nyomozást rendelt el. A tudományos kutatásokért felelős francia miniszter, Frédérique Vidal pedig azonnal bezáratta az adományozó központot.
A 2019-ben elrendelt vizsgálat első megállapításai szerint a Párizsi Egyetemnek súlyos etikai mulasztás róható fel a központ vezetésével és a holttestek kezelésével kapcsolatban. A francia törvények ugyan nem tiltják a tudományos célokra felajánlott holttestek átadását ipari-katonai célokra, azonban a témában megszólaló jogászok kiemelik, hogy az elhunytak a haláluk előtt abban a tudatban járultak hozzá holttestük felhasználásához, hogy azokkal az orvostudomány ismereteit bővítsék és/vagy orvostanhallgatók oktatására szolgálhassanak.
Az egyetemnek a kutatási célokra holttesteket gyűjtő és adományozó központját 1953-ban alapították meg, és a részleg évente több száz halott szakszerű és méltó tárolásáért is felel(ne).

Forrás: https://www.francetvinfo.fr/sante/biologie-genetique/centre-du-don-des-corps-l-ancien-president-de-l-universite-paris-descartes-mis-en-examen_4654359.html
https://www.lefigaro.fr/faits-divers/paris-descartes-l-universite-a-mis-a-disposition-des-corps-pour-des-crash-tests-et-des-experiences-militaires-20210602