A Boko Haram terroristái hűséget esküdtek az Iszlám Államnak

Boko Haram, iszlamista, terrorszervezet, Nigéria, fegyverarzenál
Arms and ammunitions recovered from Boko Haram jihadists are displayed at the headquarters of the 120th Battalion in Goniri, Yobe State, in Nigeria's restive northeast, on July 3, 2019. - Boko Haram's decade-long campaign of violence has killed 27,000 people and displaced about two million in Nigeria. The insurgency has spilled over into neighbouring Niger, Chad and Cameroon, prompting formation of a regional military coalition to defeat the jihadist group. (Photo by AUDU MARTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hetekkel az után, hogy terroristák összecsapásában meghalt a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau, a nigériai Boko Haram egy része hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Szakértők szerint félő, hogy a terrorszervezet csak még jobban meg fog erősödni Nigéria északkeleti részén.
Vágólapra másolva!

A Boko Haram nigériai dzsihadista szervezetnek legalább egy része hűséget esküdött riválisának, a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) nevű szervezetnek egy vasárnap nyilvánosságra került videofelvétel szerint.

A megfigyelők egy része úgy véli, nem az egész Boko Haram állt át, és

van, aki szerint a felvétel csak egy propagandaanyag.

A videót az Iszlám Állam médiaszervezete készítette, és több száz fegyveres férfi látható rajta, amint összegyűltek egy bokros területen. Többen közülük nyilatkoztak a kamera előtt.

Az ISWAP a Boko Haramból lett, 2016-ban vált ki belőle, egyebek között azért, mert támadásainak muszlim civil halálos áldozatai is voltak. Napjainkra az ISWAP jelentős erővé vált Nigéria északkeleti részén, megsokszorozva nagyszabású támadásait a nigériai hadsereg ellen. 2019 óta

a hadsereg visszavonult a kis falvakból és helyőrségekből, ehelyett kiépített erődítményekbe települt.

Szakértők bírálták a lépést, mert ezzel lehetővé vált a dzsihadisták számára, hogy akadálytalanul mozogjanak vidéken. A Boko Haram 2009-ben indította el a lázadást, a konfliktusnak a sajtóban közölt adatok szerint már közel 36 ezer halálos áldozata van, és további kétmillió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni.

Címlapi képünk illusztráció.