Europol: Az iszlamisták jelentik a legnagyobb fenyegetést Európára

Bécs, lövöldözés, terrortámadás, terror
Firefighters and police cars stand near Schwedenplatz square following a shooting in the center of Vienna on November 2, 2020,. - Two people, including one attacker, have been killed in a shooting in central Vienna, police said late November 2, 2020. At least one attacker was still at large after a terror attack Monday evening in Vienna which killed one person, Austrian Interior Minister Karl Nehammer said, with another assailant shot dead. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány felgyorsította a szélsőséges ideológiák terjedését, számolt be róla az Europol. A friss kutatás az iszlamista propagandát jelölte meg az egyik legnagyobb veszélynek az online térben.
Vágólapra másolva!

Az Europol kimutatása szerint a koronavírus-járvány alatt az iszlamisták különböző online platformokon próbáltak meg kapcsolati hálót és csoportokat kiépíteni. Emellett a tagokat egyéni terrortámadások elkövetésére buzdították.

Az Europol kiemelte, hogy Európában az iszlám extremisták jelentették a legnagyobb fenyegetést 2020-ban.

Az adatok alapján hat országban próbáltak megvalósítani 57 különböző terrortámadást. Szintén fontos megállapítás, hogy a világjárvány alatt az online radikalizáció erőteljesebbé vált, amelynek egyik oka a társadalmi izoláció lehet.

Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este terrortámadás történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A kutatásban az is látszik, hogy 2020-ban az iszlamista fenyegetés növekedett az előző évihez képest, ebben viszont az Iszlám Állam online befolyásának is komoly szerepe van.