Felrobbantotta magát a Boko Haram vezetője

Horizontal
This screen grab image taken on September 25, 2016 from a video released on Youtube by Islamist group Boko Haram shows Boko Haram leader Abubakar Shekau making a statement at an undisclosed location. The embattled leader of jihadist group Boko Haram, Abubakar Shekau, resurfaced in a video posted online, rejecting assertions by the Nigerian army that he had been seriously wounded. The Nigerian army said on August 23 that the longtime militant chief had been seriously wounded in the shoulder in an air raid in which several commanders were killed. / AFP PHOTO / BOKO HARAM AND AFP PHOTO / HO
Vágólapra másolva!
Felrobbantotta magát Abubakar Shekau, a Nigériában iszlám kalifátus létrehozásáért harcoló Boko Haram terrorszervezet vezetője a rivális iszlamista csoport, a Nyugat-Afrikai Iszlám Állam (ISWAP) elleni harcok során - közölte a sajtóhoz vasárnap eljuttatott hangfelvételen az ISWAP, a Shekau haláláról napvilágot látott első hírek után két héttel.
Vágólapra másolva!

A hangfelvételen hallható hang, amely közölte, hogy Shekau május 18. körül, az ISWAP elől menekülve követte el tettét, feltehetően Abu Musab al-Barnawié, az ISWAP vezetőjéé.

A bejelentés szerint Shekaut a Borno államban található Sambisa térségében kerítették be, ahol öt napig bujkált a rivális csoport harcosai elől.

A Boko Haram egyelőre nem nyilatkozott vezetőjének haláláról, a nigériai kormány egyik tisztségviselője által nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentés azonban megerősítette Shekau halálát.

Shekau 2010-ben vette át a Boko Haram irányítását, miután az előző vezető, Muhammed Yusuf rendőrségi őrizetben meghalt. Vezetése alatt a terrorszervezet több merényletet hajtott végre, és 2014-ben több északkelet-nigériai települést elfoglaltak azzal a céllal, hogy ott egy iszlám államot hozzanak létre, később azonban több, a Csád-tó környékén kiépített állást fel kellett adniuk a nigériai, csádi, kameruni és nigeri kormánycsapatokkal vívott harcokat követően.

Abubakar Shekau Forrás: AFP/Ho

Az ENSZ becslései szerint a térségben 2009 óta több mint 30 ezren vesztették életüket, és 2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat a dzsihadisták miatt.

Shekau idején a szervezet több emberrablást is végrehajtott, a dzsihadistákat terheli a felelősség 276 iskolás lány elrablásáért is 2014-ben a nigériai Chibok városban.

Az Iszlám Államnak hűséget fogadott ISWAP 2016-ban szakadt ki az iszlamista Boko Haramból, és immár ez a csoport van erőfölényben Nigéria északkeleti részén.

Elemzők szerint Shekau halálával - akinek a fejére az Egyesült Államok 7 millió dolláros (közel 2 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki - az ISWAP még inkább erősödni fog.