Menczer Tamás: Izraelnek joga van megvédenie magát

TOPSHOTS Horizontal, Izrael
This picture taken from Sderot in southern Israel on the border with the Gaza Strip, shows rockets fired from Israel's Iron Dome missile defence system, on May 13, 2021. - Despite global alarm and diplomatic efforts to halt the spiralling violence, hundreds of rockets tore through the skies over the Gaza Strip overnight and Israel's air force launched multiple strikes with fighter jets, targeting what it described as locations linked to Hamas, the Islamist movement that controls Gaza. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, és Izraelnek joga van megvédenie magát - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás azt írta: Magyarország azért nem értett egyet az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet.

– Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, és Izraelnek joga van megvédenie magát.

vagy egyenlő félként kezeli Izraelt és a Hamász nevű terrorcsoportot, vagy közvetett módon legitimálja az utóbbi szervezetet – fogalmazott.

Jelen helyzetben világossá kell tenni, hogy a különböző palesztin terrorcsoportoknak azonnal fel kell hagyniuk a rakétatámadásokkal - írta az államtitkár.

Magyarország nem támogatta az uniós álláspontot

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden, a tagországok külügyminisztereinek rendkívüli videós tanácskozását követően kijelentette, hogy

az Unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között,

illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben.

Menczer Tamás szerint Izraelt egy terrorszervezet támadta meg Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Kiemelte:

amelyet az Európai Unió 27 tagországa közül 26 támogatott. Kérdésre válaszolva közölte: Magyarország nem támogatta az uniós álláspontot.