Készül a megállapodás a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről

KELEMEN Hunor; Román kormányalakítás
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke újságíróknak nyilatkozik a közös kormányzásról kötött megállapodás aláírása után a román parlamentben 2020. december 21-én. A 2020-2024 közötti közös kormányzásról kötött megállapodást az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
Vágólapra másolva!
Kelemen Hunor szerint néhány napon belül véglegesíteni lehet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást. Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar napilapnak nyilatkozott erről.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes elmondta: a múlt heti, gyulai magyar-román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék.

"Magam is jeleztem Florin Citu miniszterelnöknek az egyezmény kérdését, de Bogdan Aurescu külügyminiszter is beszélt ez ügyben a kormányfővel, aki nagyon nyitottan állt az ügyhöz" - tájékoztatta a Krónikát az RMDSZ-elnök. Hozzátette:

néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást.

A politikus szerint még nem egyértelmű, hogy milyen formában születik döntés, tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén.

Néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást - mondta Kelemen Hunor Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Kelmen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen,

az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól,

a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem.

Az RMDSZ vezetője ugyanakkor elmondta: tájékoztatta Magyar Leventét, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok jelzéseiről, miszerint a Romániában kapott oltási igazolásuk ellenére sem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, illetve nem élhetnek az oltottaknak járó magyarországi kedvezményekkel.

A Krónika emlékeztetett rá: jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akik a magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen.

A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást. Magyarország eddig Montenegróval, Szerbiával, Szlovéniával és Bahreinnel kötött az egymás vakcinaigazolásait kölcsönösen elismerő, szabad utazásról szóló egyezményt.