Indonézia elengedte az olajszállító tankhajókat

Indonesia detains Iranian and Panamanian oil tankers Indonesia,Iran,oil tankers,Panama,sea Horizontal
AT SEA, INDONESIA - JANUARY 24: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "INDONESIAN COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Indonesia Coast Guard (Bakamla RI) secured 2 tankers, MT Horse with Iranian flag (R) and MT Freya with Panama flag (L), at Pontianak waters, West Kalimantan, Indonesia on January 24, 2021. The tankers, Iranian-flagged MT Horse and Panamanian-flagged MT Freya, were suspected of multiple violations, including unveiling national flags, blocking their identification systems, anchoring illegally and the unlawful transfer of fuel between ships and spilling oil, the Indonesian Maritime Security Agency said. INDONESIAN COAST GUARD/Handout / Anadolu Agency (Photo by INDONESIAN COAST GUARD/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Indonézia elengedte az MT Horse nevű iráni, illetve a Frea nevű panamai zászló alatt hajózó olajszállító tankhajókat, amelyeket négy hónapja tartóztatott fel azzal a váddal, hogy illegálisan szállítanak kőolajat az indonéz felségvizeken - jelentették be szombaton a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A két hajót pénteken engedték el, és kapitányaik is távozhattak annak ellenére, hogy kedden egyévi börtönbüntetésre ítélték őket a hajózási szabályok megsértéséért - közölte Visnu Pramandita, az indonéz tengerbiztonsági ügynökség szóvivője.

Az MT Horse-ot 2 milliárd rúpia (közel 40 millió forint) pénzbírságra is ítélték, amiért olajjal szennyezte a tengert.

A két lefoglalt hajó január 24-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Indonesian Coast Guard/Handout

Az iráni állami televízió és a kőolajügyi minisztérium által működtetett hírügynökség, a SHANA közölte, hogy az MT Horse teljesíti küldetését, és utána visszatér Iránba.

A két tartályhajót a Borneó indonéziai részén található Nyugat-Kalimantan tartomány partjai előtt foglalták le a hatóságok. Pramadita akkor azt mondta, hogy

egy sor jogszabály megsértésével gyanúsítják őket.

Többek között nem vonták fel a zászlókat, kikapcsolták az azonosításukat szolgáló jeladóikat, illegálisan horgonyoztak le, illetve töltöttek át olajat egymás között, aminek következtében olajszennyezés is történt. Az indonéz tengerészeti hatóságok Batam szigetére kísérték a két tankert a további nyomozás lefolytatása érdekében.

Az Egyesült Államok szankciói súlyosan érintették az iráni olajexportot, különösen miután Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az iráni nukleáris programra vonatkozó, többhatalmi atomalkuból, és ismét széles körű büntetőintézkedésekkel sújtotta az iszlám köztársaságot. A szankciók komoly bevételi forrástól fosztották meg az évek óta gyengélkedő iráni gazdaságot.

Teherán ezért a feketepiacon próbálja értékesíteni olaját, illetve a szintén amerikai szankciós nyomás alatt álló Venezuelával üzletel.

Az iráni állam tulajdonában lévő tankerek rendre kikapcsolják az azonosításukat szolgáló jeladóikat, hogy ezzel elkendőzzék, hová szállítják rakományukat. Elemzők szerint ezek a hajók a szankciók megkerülése céljából gyakran áttöltik az olajat más tankerekre, hogy azok aztán látszólag legálisan túladhassanak a rakományon.