Honnan lett hirtelen 4 millió eurója az Európai Bizottság egészségügyi biztosának?

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság ciprusi származású egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa
EU commissioner for Health, Stella Kyriakides gives a press conference after a Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19 at the EU headquarters in Brussels on March 6, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemrég még azt kérdezte a V4NA nemzetközi hírügynökség, vajon meddig fedezi az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Stella Kyriakidest az átláthatatlan vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. Mára az a kérdés, hogy Kyriakides biztos mit fogadott el az Európai Unió számára hátrányos szerződésekért. Honnan lett hirtelen 4 millió eurója?
Vágólapra másolva!

Továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés az Európai Unió egészségügyi biztosát, Stella Kyriakidest érintő botrányban.

Stella Kyriakides Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Ahogy arról az Origo is beszámolt, múlt héten derült fény arra, hogy

a ciprusi számvevőszék szerint 4 millió euró jelent meg Kyriakides és férje közös bankszámláján.

A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén érkezett a családi számlára mint kölcsön, azonban ekkora összegnek nem tudnak fedezetet biztosítani, a ciprusi sajtó pedig passzív korrupcióról kezdett beszélni.

A Feketén-Fehéren Blog a témában néhány napja új videóval jelentkezett. Ebben Ómolnár Miklós újságíró felhívta a figyelmet arra, hogy

Stella Kyriakides miután lebukott, minden lehetséges módon mentegetőzni próbál.

A biztos az ARD német közszolgálati televízió műsorának nyilatkozva kijelentette, hogy nincs személyes érintettsége az ügyben.

A Feketén-Fehéren Blog szerint azonban Kyriakides csak megpróbálja elhitetni, hogy ennek a nyilvánvalóan korrupciós pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez.

Próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért.

A V4NA levélben fordult az Európai Unió biztosához. Arról kérdezték, hogy

A politikus azonban nem először keveredik egészségügyhöz köthető korrupciós botrányba, hívja fel rá a figyelmet a Feketén-Fehéren.

Évekkel korábban ők voltak azok, akik egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán, ahogy az lenni szokott, az egekbe srófolták a kezelések árát.

Stella Kyriakides egyébként korábban, 2000 és 2015 között a mellrákellenes Europa Donna Cyprus elnöke is volt, továbbá 2004 és 2006 között a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnöke is.

A European Breast Cancer Coalition Europa Donna 2006-ig visszamenően közzétette a honlapján a pénzügyi beszámolóit.

Ezekből kiderült, hogy az elmúlt években több tízezer eurós támogatásokat kapott a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson and Johnsontól is.

A V4NA levélben fordult a szervezethez, hogy megtudják, 2006 előtt milyen támogatásokat kaptak a gyógyszergyártóktól, és Stella Kyriakidest is kérdeztük azzal kapcsolatban, hogy a vakcinabeszerzések során hogyan használta fel személyes kapcsolatait, melyeket akkor épített ki, amikor a European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnöke volt?

Forrás: V4NA