Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elfogtak egy drogbárót Montenegróban

US Embassy in Montenegro attacked with grenade Conflict US Embassy Montenegro photography Podgorica police force Horizontal TERRORISM
PODGORICA, MONTENEGRO - FEBRUARY 22 : Police take security measures after an unknown person "threw an explosive device from the intersection near the Sport Center into the U.S. Embassy compound in Podgorica, Montenegro on February 22, 2018. Adel Omeragic / Anadolu Agency (Photo by Adel Omeragic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Elfogtak egy drogbárót a montenegrói Kotorban szerdára virradóra - közölte Dritan Abazovic montenegrói miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

Abazovic az utóbbi tíz évben a szervezett bűnözésre mért legnagyobb csapásként méltatta,

hogy őrizetbe vették Slobodan Kascelant, az úgynevezett Kavac-klán feltételezett vezetőjét.

A kormányfő helyettese nem osztott meg több információt, arra hivatkozva, hogy a rendőrségi művelet még folyamatban van.

A vijesti.me hírportál hatósági forrásokból úgy tudja, hogy az 58 éves Kascelan mellett őrizetbe vették a drogbáró testőreit és hat másik gyanúsítottat is. A

hírportál szerint őket a többi között gyilkosságok kitervelésével és végrehajtásával gyanúsítják.

A kölcsönös leszámolások a rivális Kavac- és Skaljari-klánok között (a bűnszervezetek Kotor megyei kistelepülésekről kapták a nevüket) 2014-ben kezdődtek, amikor az egyik banda ellopott másiktól 200 kilogramm kokaint, és elrejtette a spanyolországi Valenciában, ahol hamarosan elkövették az első gyilkosságokat is.

A két klán a Latin-Amerikából kiinduló kokaincsempészet feletti ellenőrzés miatt vetélkedik egymással.

A leszámolások később kiterjedtek Szerbiára, majd fokozatosan több másik európai országra, így Boszniára, Görögországra és Olaszországra is. 2018 decemberében például lelőttek egy 31 éves férfit Bécs belvárosában, kísérőjét pedig súlyosan megsebesítették. A két áldozat állítólag a Kavac-klán tagja volt.

Montenegrói rendőr - Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2018 Anadolu Agency/Adel Omeragic

A belgrádi Bűnügyi és Korrupciós Jelentéstételi Hálózat (KRIK) nevű jogvédő szervezet szerint a kölcsönös leszámolásokban 2020 májusáig legalább 41 embert gyilkoltak meg.

Kascelan az utóbbi években két merényletet is túlélt.

2019-ben uzsorás szerződések kötésének gyanúja miatt egyszer már őrizetbe is vették, de félmillió euró óvadék ellenében szabadlábra került családja jóvoltából.

A tavaly decemberben hivatalba lépett - Zdravko Krivokapic miniszterelnök vezette - jobbközép kormány a bűnözés felszámolását ígérte.

- hangsúlyozta Abazovic.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről