Kigyulladt egy textilgyár Szentpéterváron

tűz Nevszkaja textilgyár Szentpétervár
Szentpétervár, 2021. április 12. A drónnal készült felvételen sűrű füst és lángok törnek a magasba a kigyulladt szentpétervári Nevszkaja textilgyár épüléből a Néva folyó partján 2021. április 12-én. A J. Thornton angol kereskedő által 1841-ben alapított vörös téglás épületben keletkezett lángok megfékezésében 300 tűzoltó vesz részt. Az oltási munkálatok közben egy tűzoltó életét vesztette. MTI/AP/Dmitrij Loveckij
Vágólapra másolva!
Hatalmas tűz ütött ki hétfőn egy szentpétervári történelmi gyárépületben, egy tűzoltó életét vesztette, két társa megsérült, egy dolgozó eltűnt - közölték a katasztrófavédelmi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A lángok mintegy tízezer négyzetméteren pusztítanak, és a Nyevszkij Manufaktúra nevű gyárépület négy emeletére terjedtek át. Az épület teteje beomlott, és hatalmas füst gomolyog.

Mintegy háromszáz tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén,

az épületből negyven embert menekítettek ki. Hétfő estig nem sikerült megfékezni a tüzet.

A drónnal készült felvételen sűrű füst és lángok törnek a magasba a kigyulladt szentpétervári Nevszkaja textilgyár épületéből a Néva folyó partján Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

A erős szél miatt a lángok átterjedtek egy szomszédos hostelre is, amelyből 50 vendéget evakuáltak. A tűzoltók felkészültek arra, ha több szomszédos épületből is ki kellene menekíteni a lakókat.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

Értesülések szerint

a 19. században épült üzletközpont rozoga állapotban volt, ami tovább nehezíti a lángok megfékezését.

A gyárat 1841-ben alapította J. Thornton angol kereskedő. Az üzemet a szovjet időkben államosították, 1992-ben pedig privatizálták. Az elmúlt években egy részében irodákat alakítottak ki, más részei üresek voltak.