Gyanús körülmények között 4 millió euró jelent meg a brüsszeli egészségügyi biztos számláján

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság ciprusi származású egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa
EU commissioner for Health, Stella Kyriakides gives a press conference after a Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19 at the EU headquarters in Brussels on March 6, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Ciprusi médiaértesülések szerint váratlanul 4 millió euró (több mint egymilliárd forint) bukkant fel Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos számláján. Több helyi sajtótermék is passzív vesztegetésként értékelve a történteket azt feltételezi, hogy a nagy vakcinagyártók vesztegethették meg az uniós vakcinaszerződéseket aláíró politikust. Óriási botrány van kialakulóban Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Ómolnár Miklós új videójában.

Rengeteg pénz érkezett a számlára

Ezt a ciprusi sajtóban megjelent hírekre alapozva állította: kiderült ugyanis, hogy az uniós egészségügyi biztosnak a férjével közös számlájára váratlanul több mint 1 milliárd forintot, pontosan 4 millió eurót utaltak.

A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén landolt Kyriakides családi számlájára. Az uniós politikus azzal magyarázta a tranzakciót, hogy csupán hitelről, kölcsönről van szó.

Ómolnár Miklós szerint nagyon kilóg a lóláb, ugyanis az egészségügyi biztosnak semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez. Ahogy egy ciprusi számvevőszéki jelentés megfogalmazta:

"Vagyis egyértelműen kamuhitelről van szó, a korrupció álcázásáról" - kommentálták a Feketén-fehéren blogban.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság ciprusi származású egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Magyarázkodni kezdett

Stella Kyriakides miután lebukott a több millió eurós tranzakcióval, megpróbálta megmagyarázni a történteket.

Állítása szerint a pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez. Pedig - Ómolnár Miklós megfogalmazása szerint - "a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért".

Ezt látszik alátámasztani, hogy több ciprusi lap is passzív vesztegetésként értékelte a történteket.

Rossz márkanév Ciprusban

Mint a Bors cikkében kiemeli, az uniós egészségügyi biztos és családja egyébként nem először keveredett egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba. Évekkel korábban egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán jelentősen megemelték a kezelések árát. A lap megfogalmazása szerint

a rákbetegeken gazdagodó család neve szitokszó lett az országban.

Az ügy egyébként később a ciprusi parlament elé került. Minden képviselő az onkológiai kezelések államosítása, az árak csökkentésére szavazott, kivéve egyetlenegy képviselőt - Stella Kyriakidest.

Brüsszel egyelőre hallgat a botrány kapcsán, mindenesetre az uniós politikusnak előbb-utóbb el kellene magyaráznia, hogyan került a számlájára 4 millió euró.