Szombaton elfogy az oxigén az eltűnt tengeralattjárón

Indonesia Surabaya Indonesian Navy Indonesian Military Indonesia Military Anniversary Tentara Nasional Indonesia Indonesia submarine KRI Nanggala-402 Sailing Pass Horizontal SUBMARINE FLAG SEA SQUARE FORMAT
SURABAYA, INDONESIA - SEPTEMBER 25: Indonesia submarine KRI Nanggala-402 perform Sailing Pass during the preparation for the anniversary of Indonesia Military or Tentara Nasional Indonesia (TNI) at Indonesian Navy Eastern Fleet on September 25, 2014 in Surabaya, East Java, Indonesia. TNI anniversary on October 5, 2014 will be held with a massive festive and with all the strength of the main tools of weapons systems of the Indonesia Navy, Indonesia Army and Indonesia Air Force. Alex Widojo / Anadolu Agency (Photo by Alex Widojo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg egy deszantos csapatot küld a helyszínre, hogy segítsen Indonéziának megtalálni a fedélzetén 53 tengerésszel elsüllyedt tengeralattjáróját - közölte csütörtökön John Kirby, a Pentagon szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztériumot mélyen elszomorították a torpedógyakorlat közben balesetet szenvedett KRI Nanggala-402 tengeralattjáró szerdai eltűnéséről érkezett hírek - mondta Kirby egy nyilatkozatban. "Indonézia kormányának kérésére, légi deszantosokat küldünk, hogy segédkezzenek az eltűnt tengeralattjáró felkutatásában" - tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken egyeztet indonéz hivatali partnerével, Prabowo Subiantóval, hogy "megvitassák azt is, milyen más eszközöket tud még az Egyesült Államok rendelkezésre bocsátani".

Szombatig tarthat ki a levegő

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők szerint a jármű oxigéntartalékai csak szombatig biztosítják a legénység túlélését.

A KRI Nanggala-402 - korábbi felvétel Forrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Alex Widojo

Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonárképeségekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást. Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy a legénység által leadott jelzés is lehet.

Az indonéz hadiflotta vezérkari főnöke arról is beszélt, hogy a hatóságok lokalizáltak egy "erős mágnesességű" objektumot, amely a felszín alatt mintegy 50-100 méteres mélységben lebeg.