A héten megkezdődik a Kínában kémkedés gyanújával fogva tartott két kanadai pere

Vágólapra másolva!
Még a héten megkezdődik a Kínában kémkedés gyanújával több mint két éve fogva tartott két kanadai pere - közölte Marc Garneau kanadai külügyminiszter szerdán. A tárcavezető hangsúlyozta: az ottawai vezetést nagyon nyugtalanítja a bírósági meghallgatások átláthatóságának hiánya.
Vágólapra másolva!

"Pekingi nagykövetségünket arról értesítették, hogy Michael Spavor és Michael Kovrig meghallgatását március 19-re, illetve március 22-re tűzték ki" - ismertette a kanadai diplomácia vezetője. "Úgy véljük, hogy ezek az őrizetbe vételek önkényesek voltak, és nagyon nyugtalanítónak tartjuk az eljárások transzparenciájának hiányát" - tette hozzá Garneau.

Elfogás Kanadában, elfogás Kínában

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 decemberében fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát. Meng Van-csou ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek ipari-műszaki titkok eltulajdonítását célzó zsarolás miatt, Washington pedig kérte a kiadatását.

Kémkedés a vád

A kínai legfelsőbb ügyészség tavaly június 19-én közölte, hogy a két kanadai ellen kémkedés miatt emeltek vádat. A magyar állampolgársággal is rendelkező Kovriggal szemben egy pekingi ügyészség, Spavor ellen pedig a Liaoning tartományban található Tantung város ügyészsége emelt vádat államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

Kína tagadja, hogy a két kanadaival szemben indult eljárásnak bármi köze lenne Meng Van-csou ügyéhez, akinek a letartóztatása miatt feszültség alakult ki Ottawa és Peking között.