Bűnösnek találta a bíróság a tíz emberéletet követelő torontói gázolás elkövetőjét

Torontó gázolás
Virágot hagy egy nő a torontói tömeges gázolás áldozatainak rögtönzött emlékhelyén 2018. április 24-én. Az előző napon egy férfi bérelt kisteherautóval járókelők közé hajtva 25 embert elgázolt, akik közül tíz meghalt. A 25 éves gyanúsítottat, Alek Minassiant elfogták, és vádat emeltek ellene.
Vágólapra másolva!
Mind a huszonhat vádpontban bűnösnek találta a kanadai bíróság szerdán Alek Minassiant, aki 2018-ban kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, tíz embert halálra gázolva, tizenhat másikat megsebesítve.
Vágólapra másolva!

A tárgyalásnak a vádlott elmeállapotának vizsgálata állt a középpontjában.

A védelemnek nem sikerült bizonyítania, hogy autizmus spektrumzavara miatt a férfi nem tudta felmérni, hogy helytelen, amit tesz.

Anne Molloy bírónő az online közvetített ítélethirdetésen rámutatott, hogy

Minassian hosszú időn keresztül tervezte a támadást, és megfontolt döntést hozott.

Virágot hagy egy nő a torontói tömeges gázolás áldozatainak rögtönzött emlékhelyén 2018. április 24-én. Az előző napon egy férfi bérelt kisteherautóval járókelők közé hajtva 26 embert elgázolt, akik közül tíz meghalt. A 28 éves gyanúsítottat, Alek Minassiant elfogták, és vádat emeltek ellene. Forrás: MTI/EPA/Warren Toda

- jelentette ki a bírónő.

A 28 éves férfi korábban azt mondta, hogy tettével büntetni akarta a társadalmat, amiért mindig elutasításban volt része a nők részéről.

A büntetés mértékét ezt követően fogja megállapítani majd a törvényszék,

a szakértők szerint azonban garantálható az életfogytiglani szabadságvesztés.


Minassian az incidens előtt a közösségi oldalán szexuális frusztrációra utaló bejegyzést tett. Az általa használt angol "incel" kifejezés a "kényszerű cölibátus" rövidítése, és olyan, a közösségi hálókon tevékeny férfiak csoportjára vonatkozik, akik úgy érzik, hogy nehézségeik vannak a szexuális kapcsolatok létesítése terén.

A későbbi gázoló "incel forradalomról" írt, illetve dicsőítette Elliot Rodger kaliforniai ámokfutót, aki 2014-ben megölt hat egyetemistát, mielőtt végzett saját magával is, mert erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá.