Ausztria is gyártaná a Szputnyik V vakcinát, az osztrák kancellár beoltatná vele magát

pandemic epidemic virus vaccines health Horizontal HEADSHOT PROTECTIVE MASK
Austrian Chancellor Sebastian Kurz puts on his face protection mask after a press conference at the Medical University of Vienna, Austria, on December 27, 2020 on the occasion of the Pfizer-BioNTech Covid-19 corona virus vaccine rollout. - The European Union began a vaccine rollout, even as countries in the bloc were forced back into lockdown by a new strain of the virus, believed to be more infectious, that continues to spread from Britain. The pandemic has claimed more than 1.7 million lives and is still running rampant in much of the world, but the recent launching of innoculation campaigns has boosted hopes that 2021 could bring a respite. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Szputnyik V-t és a kínai oltóanyagokat is gyártaná Ausztria - erről beszélt Sebastian Kurz osztrák kancellár a Welt am Sonntag német lapnak adott interjújában. Azt is mondta, hogy az orosz vagy a kínai vakcinákkal is beoltatná magát.
Vágólapra másolva!

Biztosan mindent meg fogunk tenni, hogy a kínai vagy az orosz vakcinák engedélyezése után, az ezek gyártására alkalmas osztrák gyárak gyártási kapacitását rendelkezésre bocsájtsuk - mondta az osztrák kancellár az interjúban. Kijelentette, a cél, hogy

a lehető leggyorsabban minél több biztonságos oltóanyag álljon rendelkezésre, függetlenül attól, hogy melyik gyártó terméke.

Arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát az orosz vagy a kínai vakcinákkal, a kancellár igennel válaszolt, amennyiben ezek Európában engedélyezettek.

Az oltásokkal kapcsolatban a legfontosabbaknak a hatékonyságot, a biztonságot és a gyors rendelkezésre állást nevezte.

Nem szabad geopolitikai harcokhoz felhasználni az oltásokat - tette hozzá.

Sebastian Kurz Forrás: AFP/Alex Halada

Sebastian Kurz kritizálta a brüsszeli vakcinabeszerzést, mert szerinte

a jelenlegi ellátási nehézségeket részben a szállítási problémák és az uniós engedélyezés lassúsága okozza.

Problémásnak, bürokratikusnak és lassúnak tartja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési folyamatát.

Az osztrák kancellár a héten már beszélt arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnek az orosz és kínai vakcinák engedélyezéséhez szükséges vizsgálatokat is meg kellene kezdenie.