Felfüggesztette a Twitter a harmadik legnépszerűbb, bevándorlásellenes spanyol párt fiókját

Twitter censored, cenzúra, cenzúrázott tartalom
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Spanyolország harmadik legnépszerűbb pártjának, a konzervatív, jobboldali VOX-nak a techóriás függesztette a Twitter-fiókját, arra hivatkozva, hogy „Stop iszlamizáció" néven bevándorlásellenes kampányt indított, amelyben igyekeztek felhívni a migránsok által elkövetett bűncselekményekre a közvélemény figyelmét. A VOX elnöke, Santiago Abascal szerint azért épp most cenzúrázták az oldalukat, mert február 14-én, Katalóniában regionális parlamenti választás lesz, így ez a kampányba való beavatkozásként értékelhető.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Breitbart a spanyol El Diario című napilapra hivatkozó beszámolója alapján a VOX párt Twitter-fiókjának a felfüggesztése január 28-án történt. A korlátozás ideiglenes, azt azonban nem közölték pontosan, hogy meddig nem érhető el az oldaluk.

Forrás: Shutterstock

A technológiai vállalat annak ürügyén függesztette fel a fiókot, hogy

a jobboldali, konzervatív párt „Stop iszlamizáció" néven kampányt indított, amelyben a Spanyolországba érkező, harmadik világbeli migránsok által elkövetett bűncselekményekről is informálták a közvéleményt.

Hivatalosan a cenzúrázás konkrét oka az volt, hogy

leírásokat tettek közzé a Twitteren, a Katalóniában, illetve a Kanári-szigeteken tartózkodó migránsok bűnözési szokásairól.

A témával kapcsolatosan nyilatkozott, és a személyes profilján is kifejtette véleményét a történtekről Santiago Abascal, a VOX elnöke, a párt madridi parlamenti képviselője.

Abascal szerint

Értékelése alapján

Abascal hozzáfűzte:

A cenzúra miatt pedig panaszt fog tenni a spanyol ügyészségen - hangsúlyozta.

A VOX elnöke kiemelte,

Elmondása alapján eddig is volt rá példa, hogy jobboldali, bevándorlásellenes tartalmak miatt tiltott le a Twitter spanyol civileket, de ami a pártjukkal történt, az példátlan.

A VOX egyik madridi parlamenti képviselője, Iván Espinosa azt nyilatkozta a Breitbartnak, hogy

A jobboldali, bevándorlásellenes pártot 2013 decemberében alapították, olyan politikusok, akik csalódtak a centrista irányba elmozduló, időközben a népszerűségét is elvesztő EPP-tag Spanyol Néppártban (PP). A 2019 áprilisában rendezett parlamenti választáson jutott be a VOX először a madridi törvényhozásba, 10,3 százalékos eredménnyel, ezzel az ötödik legnépszerűbb párt lett. 2019 novemberében azonban előrehozott parlamenti választást tartottak,

a VOX pedig jelentősen megerősödött, 15,1 százalékot kapott, így azóta a harmadik legnagyobb politikai erőnek számít Spanyolországban.

Az Európai Parlamentben is jelen vannak, ott az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióban foglalnak helyet, a nagyobbik lengyel kormánypárt, a Kaczynski-féle, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) társaságában, de ennek a csoportnak a tagja Giorgia Meloni jobboldali, bevándorlásellenes pártja, az Olasz Testvériség (FdI) is.