Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elsők közt oltatta be magát az ausztrál kormányfő

Scott Morrison, Ausztrália, oltás
Vágólapra másolva!
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az elsők között vette fel az új koronavírus elleni védőoltást vasárnap, a hétfőn kezdődő országos oltási kampány nyitányaként.
Vágólapra másolva!

Morrison közvetlenül egy idősotthon 85 éves lakója után, másodikként állt a sorban a televíziós kamerák előtt tartott médiaeseményen egy sydney-i egészségügyi központban.

„El vagyok szánva rá, ahogy az egész ország" - mondta Morrison, amikor az asszisztens megszólította, hogy van-e valami kérdése, mielőtt belészúrják a Pfizer/BioNTech-vakcinát.

- mondta.

Greg Hunt egészségügyi miniszter az ABC országos televíziónak nyilatkozva azzal érvelt a miniszterelnök soron kívüli beoltása mellett, hogy az a bizalom megteremtéséhez szükséges.

- mondta.

A cél érdekében az ország tisztifőorvosa, főorvosa és több más egészségügyi dolgozó is az első, tizenkét tagú csoportban vette fel az amerikai-német gyártmányú oltást.

Hunt ugyanakkor jelezte, hogy őt és az egészségügyi minisztérium dolgozóit a svéd-brit fejlesztésű AstraZeneca-vakcinával oltják majd be egy későbbi időpontban.

Az országos oltási kampányt Ausztráliában is a Pfizer/BioNTech-vakcinával kezdik, amelynek első, 142 ezer dózist tartalmazó szállítmánya a múlt héten érkezett meg. Március elejétől pedig AstraZeneca-oltóanyaggal folytatják a lakosság immunizálását.

A kormány menetrendje szerint az elsőbbséget élvezők közé tartoznak majd az idősotthonok, ápolási otthonok lakói és dolgozói, a frontvonalban dolgozó orvosok és ápolónők, továbbá a karanténszállók dolgozói és a határőrizeti szervek tagjai.

A mintegy 25 millió lakosú, földrésznyi országban a járvány kezdete óta 28 700 koronavírusos esetet regisztráltak, ami jóval alacsonyabb a legtöbb fejlett ország fertőzési rátájánál. A Covid-19 betegségben eddig 909 ausztrál halt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről