Véletlenül kidobta a kriptovagyont rejtő merevlemezt, feltúrná érte a városi szeméttelepet

bitcoin, kriptovaluta
Vágólapra másolva!
Feltúrná a városi szeméttelepet egy brit férfi, hogy megtalálja a 2013-ban véletlenül kidobott merevlemezét, amin az évek óta gyűjtött bitcoinokat tárolta. James Howells kripotvagyona több mint 230 millió font lenne, ha előkerülne a merevlemez. A városnak ebből 55 millió fontot ajánlott fel a segítségért cserébe.
Vágólapra másolva!

James Howells még 2009-ben kezdett el bitcointot bányászni és 2013-ig 7500 egységet halmozott fel - írja a Metro. A kriportvaluta ára azóta jelentősen felment, így a James által kibányászott mennyiség mai értéke körülbelül 230 millió font.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Newportban élő férfi azonban 2013-ban

véletlenül kidobta a merevlemezt, amin a kripovalutát tárolta.

James a városi tanácshoz fordult segítségért, hogy felkutathassa a szeméttelepen az adathordozót, ami reményei szerint még mindig működőképes. Az informatikus a költségek fedezésére 55 millió fontot kínált fel a városnak a kriptovagyonából.

A szeméttelepre vezet a szivárvány

James azt mondta a lapnak, hogy ha hozzáférhetne a hulladékkezelő nyilvántartásához, akkor azonosíthatná annak a kukának a sorszámát, amibe beledobta a merevlemezt. Így szerinte be lehetne határolni azt a területet is a szeméttelepen, ahová ennek a kukának a tartalmát kiürítették. A férfi még azt is kigondolta, hogyan zárhatnák le a munkálatok idejére légmentesen a területet, megakadályozva a hulladékból kiáramló káros gázok elszökését.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

és ez a szivárnány a szeméttelepre vezet – mondta a férfi lapnak.

A férfi 2014 óta többször is megkereste Newport városi tanácsát, hogy engedélyezzék neki a "kincsvadászatot", de eddig a testület elutasította a kérését. Ahogy a tanács szóvivője fogalmazott: a hulladéklerakó felásásának a költsége több millió font lenne, miközben semmi nem garantálja, hogy megtalálják a kriptovagyont rejtő lemezt, és az működni is fog. Emelett a tanács szerint a kutatás jelentős környezeti terheléssel is járna.

– Ki fogja a költségeket megfizetni, ha a merevlemez mégsem kerül elő – tett fel a kérdést a szóvívő.