Romániában bűncselekmény más nevében Facebook-fiókot létrehozni

karl clifford fotós meztelen nők
A brassói férfit elsőfokon 3 év és 8 hónap letöltendő börtönre ítélték zsarolás, informatikai csalás, és volt barátnője magánéletének megsértése miatt (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Romániában bűncselekménynek minősül más személy nevében fiókot létrehozni közösségi oldalon, és az illető hozzájárulása nélkül információkat, képeket tenni közzé róla azon a felületen - számolt be a Maszol erdélyi hírportál a román Legfelsőbb Bíróság mostani jogegységi határozatáról egy korábbi büntetőeljárás kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az ügyben a brassói ítélőtábla fordult a román legfelsőbb bírósághoz jogegységi eljárás iránti kérelemmel, miután

egy férfit elsőfokon 3 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek zsarolás, informatikai csalás, és a magánélet megsértése miatt.

A vádlott még 2018 decemberében megfenyegette volt barátnőjét, hogy ha nem békül ki vele, akkor róla meztelen fotókat, és a kettejük szexuális aktusairól korábban készített videófelvételeket is közzétesz az interneten. Mivel az exbarátnő nem engedett a zsarolásnak, a férfi bosszúból először létrehozott egy felnőtteknek szánt weboldalon egy fiókot a nő nevében, és a róla korábban készített intim fotókat, videókat feltöltött oda.

Nem sokkal később a nő neve alatt hamis Facebook-fiókot is nyitott, amelyről elküldte az exéről készült "leplezetlen" fotókat és videókat ismerősöknek és idegen személyeknek is.

Illusztráció. Forrás: Origo

Miután az elsőfokú ítéletet megfellebbezték, a brassói ítélőtábla a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy tisztázza, informatikai csalásnak minősül-e, ha valaki más személy nevében hoz létre, és használ egy fiókot a közösségi oldalon, amely egyébként általában nem követel bizonyítékokat annak alátámasztására, hogy a fiók létrehozója saját nevét használja.

A brassói ítélőtábla azzal indokolta a jogegységi eljárás igénylését, hogy korábban Romániában egymásnak ellentmondó ítéletek születtek a hasonló tárgyú perekben.

A brassói férfit elsőfokon 3 év és 8 hónap letöltendő börtönre ítélték zsarolás, informatikai csalás, és volt barátnője magánéletének megsértése miatt (illusztráció). Forrás: Instagram/Karl Clifford

A román legfelsőbb bíróság határozatábn kimondta,

más személy nevében fiókot nyitni a közösségi oldalon az illető hozzájárulása nélkül kimeríti a büntető törvénykönyv 325. cikke által előírt informatikai csalás bűntettének fogalmát,

hiszen ez esetben is jogtalanul történik az adatok bevitele, illetve a valóságnak nem megfelelő adatokat hoznak létre, tesznek közzé.