Vágólapra másolva!
Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donald Trump amerikai elnöknek a 25. alkotmánykiegészítés alapján való felmentését - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

– áll a levélben. Az amerikai kongresszus határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak.

Továbbra is szövetségesek Forrás: Reuters

Az amerikai alkotmány 25. kiegészítése, amely alapján lehetőség van felmentésére, nem jelent rá veszélyt, viszont kísérteni fogja Joe Biden megválasztott elnököt - jelentette ki Donald Trump leköszönő amerikai elnök a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán kedden. Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal - tette hozzá az elnök.

Trump hatalmas sikertörténetként könyvelte el határfalépítési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán, ami a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását hivatott szolgálni. Kijelentette, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Hangsúlyozta, hogy kormánya véget vetett a bevándorlási káosznak, és visszaállította az Egyesült Államok szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására.