A fehérorosz KGB volt vezetője egy kiszivárgott hangfelvételen politikai merényleteket tervezett

LUKASENKA, Aljakszandr
Szoligorszk, 2020. augusztus 17. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen tüntetnek Szoligorszkban 2020. augusztus 17-én. Fehéroroszországban egy hete tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást. MTI/EPA/STR
Vágólapra másolva!
Nemrég dokumentumok és hangfelvételek szivárogtak ki amelyeken Vagyim Zajcev, a fehérorosz KGB korábbi vezetője különböző külföldön végrehajtandó politikai merényleteket készít elő utalva rá, hogy ezeket az ország elnöke Alekszandr Lukasenko pénzügyileg is támogatja. A hangfelvételek 2012-ben készültek, és az itt megbeszéltek alapján hajtottak később végre pokolgépes merényletet Pavel Seremet újságíró ellen.
Vágólapra másolva!

Az EUobserver nemrég közölte a birtokába jutott hangfelvételeket, amelyeken Alekszandr Lukasenko titkosszolgálatának korábbi vezetője hallható. Vagyim Zajcev 2008 és 2012 között volt a belarusz KGB első embere és hozzá tartozott az úgynevezett Alpha terrorelhárító szerv is, amely főleg a politikai ellenfelekkel történő leszámolásra szakosodott.

A felvételen hallható, ahogy Zajcev 2012. április 11-én arról beszél, hogy Lukasenko "eredményeket vár" miután 1,5 millió dollárt különített el egy bankszámlán a szervezet részére.

Az összeget a KGB arra kapta, hogy merényletet hajtsanak végre Németországban politikai menekültek ellen. A célpontok között szerepelt Oleg Alkaev korábbi belarusz börtönigazgató, Vladimir Borodach volt ezredes és Vyacheslav Dudkin korrupcióellenes főügyész is.

Zajcev a felvételeken kiemelte annak fontosságát, hogy Németországban ne jöjjenek rá, hogy a merényletek hátterében a KGB áll. Szintén jelezte, hogy ugyan a KGB képes lelőni vagy vízbe folytatni valakit, ennél kifinomultabb módszerek külföldi végrehajtásában nem jártasak, erre kell megoldást találniuk.

Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csalással győzött. MTI/EPA Forrás: MTI/EPA/-

A KGB az áprilisi megbeszélésen szinten megtárgyalta az akkor Oroszországban élő újságíró Pavel Seremet meggyilkolását is,

aki Zajcev szerint sok gondot okozott a rezsim számára. Seremet esetében Lukasenko titkosszolgálatának korábbi vezetője üzenetet is akart küldeni azoknak, akik a rendszer ellenségei és úgynevezett besúgók. Hosszaszan részletezte miként akarja felrobbantani az újságírót, hogy másnak ne jusson eszébe elárulnia az országot.

A KGB egy belső jelentése szerint ezt követően a titkosszolgálat megfigyelés alá helyezte Seremetet Moszkvában, a merényletet pedig 2016. július 20-án hajtották végre Kijevben egy autóba rejtett bombával.

Az ukrán rendőrség már decemberben tudott a felvételekről

Az ukrán rendőrség közleményében arról tájékoztatott, hogy már decemberben tudomást szerzett a hangfelvételekről. A hírszerzésen keresztül jutott a birtokába az információ egy általuk nem megnevezett európai országból arról, hogy 2012-es hangfelvételek és dokumentumok kerültek elő, amelyek fontosak lehetnek a 2016-ban elkövetett Seremet-gyilkosság megrendelőinek felderítése szempontjából.

Az ukrán rendőrség birtokában lévő és az internetre kikerült hangfelvétel-részleteken ismeretlen személyek beszélnek Seremet meggyilkolásáról, felrobbantásáról vagy megmérgezéséről - idézett a rendőrségi közleményből az Ukrajinszka Pravda. A rendőrség közölte: meghívást kaptak az említett európai országba, hogy ott végezzék el a szükséges vizsgálatokat.

Hozzátette, hogy a gyilkosság megrendelését és az elkövetését a hatóság külön ügyként kezeli.

Alekszandr Lukasenko, fehérorosz elnök. Forrás: AFP/Sergei Gapon

44 éves minszki születésű, a merénylet idején már öt éve Kijevben élő, orosz állampolgárságú Pavel Seremet 2016 júliusában halt meg. Az újságíró korábban fehérorosz és orosz tévécsatornáknál dolgozott, főként innen vált közismertté és szerzett a szakmájában hírnevet.

Ukrajnában az Ukrajinszka Pravda munkatársa volt, és egy ideig az egyik hírrádió műsorvezetője.

Egy évvel ezelőtt, 2019 decemberében az ukrán rendőrség három személyt gyanúsított meg a merénylet elkövetésével: Andrij Antonenko rockzenészt, kelet-ukrajnai veteránt, Julija Kuzmenko gyermekorvost és Jana Duhar katonai nővért. Eddig egyikük sem ismerte be bűnösségét. Antonenko jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Néhány száz híve rendszeresen rendez megmozdulásokat, követelve szabadon bocsátását, ugyanis hisznek ártatlanságában. Szerintük Arszen Avakov belügyminiszter saját politikai karrierjét építi a zenész és veterán elleni koholt eljárással.