Robert Fico szerint Szlovákia érdekeivel ellentétes, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány volt vezetője került a migrációs hivatal élére

KISKA, Andrej; FICO, Robert
Robert Fico, volt szlovák miniszterelnök, az Irány - Szociáldemokrácia Párt (Smer-SD) elnöke .
Vágólapra másolva!
Ellentétben áll Szlovákia érdekeivel, hogy a belügyminisztérium alá tartozó migrációs hivatal élére a szlovákiai Nyílt Társadalom Alapítvány volt vezetőjét nevezték ki - jelentette ki Robert Fico, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) az elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szlovák hírportálok közlése szerint a migrációs hivatal élére

Vendelín Leitner, belügyi államtitkár hétfőn nevezte ki Ján Orlovsky-t, aki 2015 és 2020 között a Soros György által finanszírozott szlovákiai Nyílt Társadalom Alapítvány vezetője volt.

Ján Orlovsky előzőleg 5 éven át igazgatta a szlovákiai Nyílt Társadalom Alapítványt. Forrás: Facebook/ Ján Orlovsky

Robert Fico - akinek korábbi kormánya az illegális bevándorlást egyértelműen elutasító álláspontot képviselt - kedden élesen bírálta Orlovsky kinevezését.

Az ellenzéki szlovák politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a kinevezéssel a jelenlegi négypárti kormánykoalíció megszegte a választások előtti, a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit.

Robert Fico, volt szlovák miniszterelnök, az Irány - Szociáldemokrácia Párt (Smer-SD) elnöke Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

- idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Ficot, aki szerint a kinevezés új irányokat nyit a migrációs politikában. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy

a pozsonyi törvényhozás 2015-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint Szlovákia soha nem fogadhatja el a bevándorlók letelepítését célzó kötelező kvótákat.

Fico jelezte: pártja képviselői támogatni fogják azt, a jelenlegi választási időszak lerövidítését - és így előrehozott választások kiírását - célzó beterjesztést, amellyel a Smer-SD-ből tavaly kilépett Peter Pellegrini volt kormányfő, és a köré csoportosuló képviselők álltak elő.

Peter Pellegrini (b.) és Robert Fico volt szlovák kormányfők Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Fico hozzátette: mivel a beterjesztés a pozsonyi parlamentben aligha kap majd többséget, folytatni fogják annak a petíciónak az előkészületeit, amellyel egy előrehozott választások kikényszerítését célzó népszavazást akarnak kiíratni.