Kedden lemond az olasz miniszterelnök

CONTE, Giuseppe
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tartott a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án.
Vágólapra másolva!
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek - közölte a kormányfői hivatal.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint

Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tartott a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékes arról számolt be, hogy

Conte abban a reményben mond le, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet a törvényhozásban.

Szakértők szerint a lemondással Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután

az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (k) felszólal a római parlament alsóházában 2021. január 19-én. A testület az előző este folyamán 321 igen szavazattal, 259 elutasító szavazattal és 27 képviselő tartózkodásával bizalmat szavazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek és kormányának. A mostani helyzetet az idézte elő, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt január 13-án visszavonta minisztereit a kormányból. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Conte egy új, centrista parlamenti erő kiépítésén dolgozik, amelynek a következő választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne - mondták az elemzők.