A csecsen elnök hat fegyveres lázadó likvidálásáról számolt be

Vágólapra másolva!
Hat fegyveres, és ezzel az egész csecsenföldi banditaalvilág megsemmisítéséről tett bejelentést szerdán Ramzan Kadirov csecsen vezető szerdán a Telegram-csatornáján.
Vágólapra másolva!

Kadirov közölte, hogy sikerült felszámolni Aszlan Butyukajev csoportosulását, amely eddig két alkalommal is el tudta kerülni a rendőrség általi felszámolást.

A csecsen vezető személyesen részt vett az akció megtervezésében,

amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnököt előre értesítették, és amelyhez az orosz államfő utólag gratulált.Butyukajev Doku Umarov 2013-ban történt likvidálása után vette át a csecsen terroristák vezetőjének szerepét.

Egyike volt az öngyilkos merénylők felkészítőinek és a Moszkva domogyedovói repülőtere ellen 2011 januárjában elkövetett bombatámadás kitervelőinek, amelynek 37 halálos áldozata és 170 sebesültje volt.

2015-ben hűségesküt tett Abu Bakra al-Bagdadinak, az Iszlám Állam terrorszervezet néhai vezetőjének.

Orosz rendőr utasok poggyászait vizsgálja át Moszkvában a domogyedovói repülőtéren 2011. januárjában Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A Butyukajev és társai elleni különleges műveletet a rendőrkommandósok Katar-Jurt település határában hajtották végre.

A terroristák közül hármat, köztük a vezért, sikerült azonosítani.

Valamennyiük ellen szövetségi elfogatóparancs volt érvényben. Az orosz Nemzeti Terrorelhárító Központ szerint a csecsenföldi akcióban öt fegyverest öltek meg. Putyin kezdeményezte az akció részvevőinek kitüntetését.