Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több száz autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszter éjszaka

Vágólapra másolva!
Nyolcszázhatvanegy autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszter éjszakáján. Öt éve ez a legalacsonyabb szám, ami az Europe 1 francia rádió szerint a koronavírus-járványnak és a kijárási tilalomnak tudható be.
Vágólapra másolva!

Tavaly szilveszterkor 1457 autót gyújtottak fel, az idén a belügyminisztérium újévi adatai szerint "csak" 861-et, ami 41 százalékos csökkenést jelent - olvasható szombaton az Europe 1 honlapján.

Az idei szilveszter rendhagyó volt az este nyolc órától érvényes kijárási tilalom és az utcákon járőröző százezer rendőr és csendőr miatt.

Az ő feladatuk volt a kijárási tilalom betartatása, az illegális partik és utcai rendbontások megakadályozása.

Különböző szabály- és törvénysértések, a maszkviselés mellőzése, a kijárási tilalom megsértése és nem engedélyezett tűzijáték miatt 6600 embert büntettek meg. 662 embert előállítottak, közülük 407 embert letartóztattak.

Közben szombat reggel véget ért a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia és külföldi - spanyolok, britek, belgák és olaszok - részvételével egy üresen álló hangárban tartott, nem engedélyezett táncparti, amit a hatóságoknak szilveszter éjszakáján nem sikerült megakadályozniuk.

A rendőrségi kudarc után a prefektúra csendőröket küldött ki a helyszínhez. A mentők kéztisztító folyadékot és maszkokat osztottak, hogy korlátozzák a vírus terjedését.

Zenés rendezvény illegális szervezése és hatósági személyek elleni szándékos erőszak miatt is eljárást indítottak.

A helyi, Ille-et-Vilaine megyei prefektúra közleménye szerint a résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik autóját, három másikat megrongáltak, a csendőröket pedig üvegekkel és kövekkel dobálták meg.

A hangárból csütörtök óta hallatszó techno zene szombat reggel hallgatott el.

A prefektúra szerint az első szilveszterezők szombat hajnalban hagyták el a helyszínt. A prefektúra Twitter-üzenete szerint a rendvédelmi szervek szombat negyed tizenegy óta ellenőrzik a hangárt.

Több mint 1200 jegyzőkönyvet vettek fel, teherautót, hangtechnikai eszközöket és áramfejlesztőket koboztak el.

Több mint 800 jegyzőkönyvet vettek fel a járványügyi előírások megsértése, a kijárási tilalom semmibevétele, a kötelező maszkviselés megsértése és illegális rendezvényen való részvétel miatt

- mondta el Emmanuel Berthier, a bretagne-i Ille-et-Vilaine megye prefektusa szombat reggeli sajtótájékoztatóján.

A csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy autóval ment el onnan.

A bretagne-i regionális közegészségügyi hivatal szombaton közleményben figyelmeztetett, hogy a tiltott rendezvényen nagy volt a koronavírus-fertőzés veszélye, és egyheti önkéntes házi karanténra, illetve teszt elvégzésére szólította fel a résztvevőket.

A Rennes közelében fekvő városka tornaterme előtt antigénes tesztet végző szűrőállomást állítottak fel.

Az illegális rendezvény szervezői után folytatódik a nyomozás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről