Telefonon egyeztetett Putyin és Lukasenko

Belarus' President Alexander Lukashenko speaks with journalists during presidential elections at a polling station in Minsk on October 11, 2015. Belarus holds an election that is likely to see authoritarian President Alexander Lukashenko claim a fifth term, with the EU possibly lifting sanctions against him if the polls take place without incident. AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY
Vágólapra másolva!
Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Alexandr Lukasenko fehérorosz elnök a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet - jelentették szombaton orosz hírforrások a BeLta fehérorosz hírügynökségre, illetve a fehérorosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Lukasenko nem sokkal az egyeztetés előtt leszögezte: az országban zajló tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést. "Fehéroroszország védelme ma már az egész régió, az Ororszországgal közös unió védelmét is jelenti" - szögezte le Lukasenko a Minszk és Moszkva közt 1999-ben megkötött, a két ország közti politikai és gazdasági integráció mélyítését célzó szerződésre célozva. Hozzátette, hogy azok többsége, akik most az utcára mennek, mindezt nem értik.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenko egyúttal kijelentette:

Az államfő szombaton kora délelőtt jelezte, hogy beszélni akar orosz hivatali partnerével, amit pedig egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenko Putyinhoz fordul segítségért.

Lukasenko fehérorosz elnök Forrás: AFP/Sergei Gapon

A volt szovjet tagköztársaságban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszkben, az emberek ismét a Puskinszkaja metróállomásnál gyülekeztek, ahol a héten egy tüntető életét vesztette a megmozdulások során.

A TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, a tervek szerint Lukasenko hétfői tervei közt egy gyárlátogatás is szerepel, amely során válaszolni kíván a dolgozók kérdéseire. Médiabeszámolók szerint a héten tüntetések voltak több üzemben is, egyebek közt a grodnói Azot vegyi üzemben is.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. A pénteken közzétett hivatalos végeredmény szerint az országot 26 éve irányító Lukasenko nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával, legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta.

A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön aggodalmát fejezte ki a szomszédos ország helyzete miatt, s úgy vélekedett, hogy külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot.