Nyaraláson fertőződött meg az új betegek harmada Ausztriában

a tengerpartokon romlik a járványügyi helyzet, Amalfi, Olaszország, koronavírus
A view taken on July 2, 2020 shows tourist and residents sunbathing and swimming at a beach in Amalfi on the Amalfi coast in southern Italy. - With its white and multicoloured houses perched on the mountainside about the crystalline waters of the Mediterranean, Italy's Amalfi coast is suffering from this year's lack of US tourists. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Négy és fél hónapos csúcson volt szombaton Ausztriában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma; közülük nagyjából minden harmadik külföldi nyaralásból tért haza - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a COVID-19-betegek száma 303 fővel nőtt péntekről szombatra. Utoljára április elején regisztráltak ekkora napi növekedést a fertőzöttek számában.

A fertőzés ugyanakkor egyelőre nem tömeges, kisebb közösségeken belül terjed, kontaktkutatással nyomon követhető a minisztérium közlése szerint.

Az osztrák kormány tovább szigorította a határellenőrzést. Egyúttal elrendelték, hogy

hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad.

Ez eddig csak a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatos területek közé sorolt helyekről, így a Koszovóból, Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából beutazók számára volt kötelező Ausztriában.

Hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása. Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A szigorítással egyidejűleg hétfőtől egy héten át a Horvátországból hazatérők ingyenes koronavírus-tesztelésre jelentkezhetnek egy külön erre a célra létrehozott forró vonalon, a 1450-es telefonszámon.

Közben Nagy-Britanniában közölték: szombaton immár az egymást követő ötödik napon volt ismét ezer fő fölött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma; az 1012 új fertőzöttel már meghaladja a 317 ezer főt az összes regisztrált megbetegedés száma.