Trump történelmi áttörést ért el: újabb arab állam írt alá békeszerződést Izraellel

TRUMP, Donald; KUSHNER, Jared Washington, 2020. augusztus 13.
Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy  Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött,  amelynek é
Washington, 2020. augusztus 13. Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Jobbra, Donald Trump mellett Jared Kushner, elnöki tanácsadó. MTI/AP/Andrew Harnik
Vágólapra másolva!
Történelmi jelentőségű békemegállapodást kötött egymással Donald Trump közvetítésével Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, amivel jóval közelebb került az eddig szinte elképzelhetetlennek tartott béke a Közel-Keleten. Ezzel a harmadik arab állam vette fel a diplomáciai kapcsolatot Izraellel (Egyiptom és Jordánia után). Vezető politikusok világszerte örömmel üdvözölték a váratlan áttörést. Ezek után a palesztin vezetésnek is sokkal nehezebb lesz távol maradni a tárgyalásoktól, az Emírségek már fel is szólított az izraeli-palesztin tárgyalásokra.  
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint csütörtökön délután jelentette be Donald Trump, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött egymással. Az amerikai elnök először Twitter-oldalán, majd kicsit később a Fehér Házban ismertette a részleteket. A Fox News egy több mint tizenkét perces videót közölt utóbbiról, itt tudják megnézni.

Történelmi békülés Trump közvetítésével

A megállapodás komoly áttörést jelent a Közel-Keleten. A bejelentés értelmében ugyanis

  1. Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással;
  2. a kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását;
  3. a két ország nagykövetségeket létesít egymás országaiban, innentől jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések jöhetnek, kölcsönösen fellendülhet a turisztikai ipar, megindulhat a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködés kezdődhet.

Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely rendezte kapcsolatát Izraellel. A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek trónörököse írta alá. A békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el (Ábrahámot a zsidók és az arabok is ősatyaként tisztelik). A két ország a következő hetekben kétoldalú megállapodásokat ír alá egymással.

A diplomáciai kapcsolatok rendezését Donald Trump segítette, aki végig közvetített a felek között.

Az amerikai elnöknek óriási diplomáciai siker az aláírt egyezmény.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Jobbra, Donald Trump mellett Jared Kushner elnöki tanácsadó Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik

Izraelben üdvözölték a megállapodást

A világ vezető politikusai egymás után reagáltak a békemegállapodás hírére, amit többen közülük történelmi napként jellemeztek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a szerződéssel új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban. Meglátása szerint az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel. Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy valamennyi izraeli tévécsatorna közvetítette Netanjahu csütörtöki sajtótájékoztatóját.

Az izraeli miniszterelnök történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást. Kijelentette, hogy a békeegyezmény drámai változást hoz Izrael térségbeli státuszában. Szerinte ezentúl nem ellenségként tekintenek rájuk, sőt, számos állam már most stratégiai szövetségesének tekinti.

Netanjahu egyébként retweetelte Trump bejelentését, és héberül azt tette hozzá: "történelmi nap volt".

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában a csütörtökön aláírt békemegállapodással Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint Forrás: AFP/Abir Sultan

Reuven Rivlin izraeli elnök a történtek után Twitter-oldalán közölte, hogy meghívta Jeruzsálembe Mohammed bin Zayedet, az Egyesült Arab Emírségek hercegét. "Meghívtam a koronaherceget, hogy látogassa meg Jeruzsálemet" - írta Twitterén, arab üdvözlettel kiegészítve.

"A Közel-Kelet stabilitása, a biztonsági fenyegetések kiküszöbölése és a térség népeivel kötött megállapodások a céljaim és a Kék-Fehér párt céljai" - írta Twitter-üzenetében a kormánykoalícióhoz tartozó, centrista Kék-Fehér párt politikusa, Gabi Askenázi külügyminiszter a békekötésről. "Az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálásáról szóló hír fontos, és megnyitja az utat a további megállapodásokhoz.

- tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Az ellenzéki pártok egy része is üdvözölte a békemegállapodást: Jaír Lapíd, a Van Jövő (Jes Atid) vezetője gratulált Netanjahunak, és köszönetet mondott Trumpnak. "Gratulálok Izrael államnak és Netanjahu miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálása felé tett fontos lépéssel kapcsolatban" - írta Twitter-üzenetében.

Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete, röviddel a megállapodás bejelentését követően, azt írta közösségi oldalán: "A béke nagy napja! Izrael elismerését fejezi ki Mohammed bin Zayednak a bátorságáért, és az Egyesült Arab Emírségeknek a történelmi döntéséért, miszerint Egyiptom (1979) és Jordánia (1994) után békét kötött Izraellel". (Begin izraeli és Szadat egyiptomi elnök már 1978-ban Camp Davidben megállapodott a békéről, amiért még abban az évben Nobel-békedíjat kaptak, de a szerződést hivatalosan 1979. márciusban írták alá.) Dermer egyúttal országa nevében köszönetet mondott Donald Trumpnak, azt írva, hogy Izrael nagyra értékeli mindazt, amit az amerikai elnök tett a diplomáciai áttörés érdekében.

"Előrelépés a Közel-Kelet békéje felé"

Természetesen az Egyesült Államok is üdvözölte a történelmi jelentőségű bejelentést. Mike Pompeo külügyminiszter szerint a megállapodás az egész régió számára egy jobb nap ígéretét rejti magában. Twitter-üzenetében hozzátette, "az Egyesült Államok gratulál Izraelnek és az Egyesült Arab Emirátusoknak a jelentős eredményhez, ami jelentős előrelépést jelent a Közel-Kelet békéje felé. Áldás a béketeremtőkre. Mabruk és Mazal Tov."

John Bolton az amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója a közelmúltban többször is kritikusan értékelte Trump teljesítményét, most azonban gratulált Izraelnek, és az Egyesült Arab Emírségnek az együttműködéshez.

Szalagcímek az amerikai médiában

Természetesen a hírrel a mérvadó amerikai sajtótermékek is foglalkoztak, többnyire pozitívként értékelve a fejleményeket. A Fox Newsnak a témával foglalkozó anyaga az "Új remény a Közel-Keleten" alcímet kapta, míg a Breitbart Trump nagy győzelmeként értékelte a közel-keleti békét elősegítő megállapodást.

Az ENSZ is pozitívan nyilatkozott

Az ENSZ főtitkára is elégedettségét fejezte ki az egyezséggel kapcsolatban. António Guterres szóvivője útján közölte, üdvözöl minden kezdeményezést, amely előmozdítja a békét és a biztonságot a közel-keleti térségben".

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is üdvözölte a megállapodást. "Érdeklődéssel és elismeréssel követtem az Egyesült Államok, a testvéri Egyesült Arab Emírségek és Izrael állam közös nyilatkozatát, amely szerint véget vetnek a palesztin föld izraeli annexiójának" - írta. Egyiptomi várakozás szerint a megállapodás közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.

A békemegállapodás váratlan áttörés, és kétségtelenül hatalmas politikai siker Donald Trumpnak.

Az amerikai elnök bebizonyította, hogy az Izrael biztonsága melletti egyértelmű kiállása nemhogy nem rontotta, hanem növelte a béke esélyét.