Alig halad a mexikói elnöki repülőgépre kiadott sorsjegyek eladása

President Andrés Manuel López Obrador
Andres Manuel López Obrador, mexikói elnök.
Vágólapra másolva!
Egy hónappal a sorsolás előtt csak egyharmada kelt el azoknak a sorsjegyeknek, amelyeket a mexikói elnöki luxusgép jelképes kisorsolására bocsátottak ki a közép-amerikai országban.
Vágólapra másolva!

A sajátos tombolán hatmillió 25 dolláros sorsjegyet bocsátottak ki, ezekkel nem a 120-130 millió dollárt érő repülőgépet lehet megnyerni, hanem a száz darab 1 millió dolláros nyereményt. Andres Manuel Lopez Obrador elnök

eredeti terve szerint magát a nehezen eladható repülőgépet sorsolták volna ki, de ezt az ötletet végül gyakorlati megfontolásokból elvetették.

Andres Manuel Lopez Obrador Mexikó elnöke Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Az elnök szerdán a sorsjegyek vásárlására buzdította honfitársait, hangsúlyozva, hogy már csak bő egy hónap maradt a sorsolásig, amelyet a mexikói függetlenség napján, szeptember 15-én fognak megejteni. Közölte, hogy az eladatlan szelvényeket a közkórházakat működtető állami szervezetnek fogják átadni, így az esetleges milliós nyeremények az egészségügyhöz fognak kerülni.

A sorsjegyek iránti érdeklődést főleg a koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok csökkentik.

A 2018-ban megválasztott Obrador több mint másfél éve próbál vevőt találni az elődje, Enrique Pena Nieto által 2012-ben 200 millió dollárért vásárolt fényűző elnöki különgépre, egy átalakított Boeing 787 Dreamliner utasszállítóra.

Az elnöknek szívügye a luxusgép eladása, mivel annak beszerzését az előző kormányok fényűzése és korrupciója jelképének tekinti, és választási kampányában is megígérte a rá költött pénz visszaszerzését.

A mindössze 80 fő szállítására alkalmas, elnöki lakosztállyal és márványborítású fürdőszobákkal felszerelt repülőgépet

szakértők szerint azért nehéz eladni, mert túl sokba kerülne átalakítani hagyományos, 300-férőhelyes utasszállító repülőgéppé.

Júliusban a kormány azt állította, hogy jelentkezett egy vevő, aki részben készpénzzel, részben pedig orvosi felszerelésekkel fizetne, de egyelőre nincs hír arról, hogy létrejön-e az adásvétel.

Az elnök korábban azt mondta, hogy

nem hajlandók eladni a repülőgépet az ENSZ által becsült értéke alatt - 130 millió dollárnál kevesebbért -, de újabban már 120-125 millió dollárral is beérné.

Szakértők szerint a repülő annál kevesebbet ér, minél tovább vesztegel kihasználatlanul egy hangárban. A hányatott sorsú repülőgép a közelmúltig egy dél-kaliforniai hangárban porosodott, júliusban repült vissza Mexikóba, de nem tudni pontosan, hogy miért.