Benjamin Netanjahu: Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában

health Horizontal Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers an speech at his Jerusalem office on March 14, 2020, regarding the new measures that will be taken to fight the Corona virus in Israel. - Netanyahu said Israel would shut down eateries,
Benjamin Netanjahu, izralei miniszterelnök (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Netanjahu mint mondta,

a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

Benjamin Netanjahu, izralei miniszterelnök (korábbi felvétel). Forrás: AFP/Gali Tibbon

Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény.

Egyesült Arab Emírségek: az Izraellel kötött békemegállapodás gátja Palesztina annektálásának

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békemegállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket - jelentette ki Anvar Gargas, az arab ország külügyi államminisztere csütörtökön.

A békemegállapodás szerint, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be, az Egyesült Arab Emírségek hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít a zsidó állammal.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Donald Trump mellett David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete. Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik

Anvar Gargas újságíróknak azt mondta, hogy a megállapodással növekszik az Egyesült Arab Emírségek befolyása, így szerinte nagyobb az esélye annak, hogy eredményt érjenek el ebben a bonyolult régióban. Gargas egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.