Legalább ezer embert vettek őrizetbe a fehérorosz tüntetéseken

LUKASENKA, Aljakszandr; CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana, tüntetés, Fehéroroszország
Minszk, 2020. augusztus 12. Az ellenzéki tüntetők egyike a földön térdepelve beszél a rohamrendőrökhöz a feltételezett elnökválasztási csalások miatt tartott tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 11-én. A fehérorosz ellenzék nem fogadja el az augusztus 9-i választás eredményét, amely szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő elsöprő győzelmet aratott fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt ellen. A karhatalom és a tüntetők közötti összecsapásokban legkevesebb egy ember meghalt, és több százan megsérültek. Sajtójelentések szerint mintegy háromezer embert őrizetbe vettek. MTI/AP/Szergej Gric
Vágólapra másolva!
Folytatódtak a tüntetések a vasárnapi elnökválasztás eredményei miatt Fehéroroszországban. A kedd éjjeli összecsapásban ötvenegy tüntető és tizennégy rendőr sérült meg. A harmadik napja tartó demonstrációk miatt eddig több mint ezer embert vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

A hivatalos választási adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett. Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte:

nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

Nem sokkal később elhagyta az országot, és Litvániából közzétett videóüzeneteiben már azt kérte honfitársaitól, hogy tartsák tiszteletben a törvényt, ne szálljanak szembe a rendőrséggel, és ne tegyék kockára életüket. Hívei közül többen arra gyanakszanak, hogy kényszer hatására cselekedett.

Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a választási eredmények ellen Forrás: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Kedd éjjel immár harmadik napja került sor összecsapásokra a biztonsági erők és a tüntetők között. A hatóságok gumilövedékeket és villanógránátokat vetettek be,

a tiltakozók kövekkel, üvegekkel és barikádok emelésével védekeztek.

Vasárnap óta több mint hatezer embert vettek őrizetbe.

Az ország nyugati részén található iparvárosban erőszakos tüntetők fémrudakkal támadtak rá a rendőrökre szerdára virradó éjjel. A rendfenntartók először figyelmeztető lövéseket adtak le, de mivel ez nem állította meg az embereket, éles lőszerrel a tömegbe lőttek. Egy ember megsebesült - állt a rendőrség közleményében.

A hatóságok az internet-hozzáférés korlátozásával igyekszenek ellehetetleníteni a tüntetések megszervezését.

Az ellenzéki tüntetők egyike a földön térdepelve beszél a rohamrendőrökhöz a tüntetésen Minszkben Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

Nyugati szakértők szerint

az idei választás a korábbiakhoz hasonlóan nem volt sem szabad, sem tisztességes.

A kampányidőszakban két ellenzéki elnökjelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát őrizetbe vettek.

A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt, kivéve a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének megfigyelőit, akik elégedetten nyilatkoztak a választási folyamatról. Az államtól független felmérések a jelenlegi eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott.