LMBTQ-aktivisták gyalázták meg II. János Pál pápa varsói szobrát – videó

Vágólapra másolva!
Szerda délután LMTBQ-aktivisták meggyalázták II. János Pál pápa varsói emlékművét. A tettesek szivárványos zászlóval takarták le a lengyel származású pápa szobrát. A vallási jelképek megtámadásáért akár két év börtönbüntetés is járhat Lengyelországban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a szoborgyalázást.
Vágólapra másolva!

A varsói Mindenszentek temploma lépcsőin található II. János Pál pápát ábrázoló szobrot az LMBTQ-aktivisták a külföldről finanszírozott mozgalmuk jelképével, szivárványszínű zászlóval takarták le, mindezt a közösségi médiában élőben közvetítették - hívja rá fel a figyelmet a katolikus tartalmakat közvetítő Catholic Arena című hírportál a közösségi oldalán.

Az aktivisták többen voltak, de a szobor letakarásában csak ketten vettek részt,

több járókelő pedig filmezte a történteket. Miután letakarták a szobrot, csoportképet készítettek előtte. A videóból az nem derül ki, hogy a szivárványos zászlót a fotózkodás után elvitték-e, vagy a helyszínen hagyták.

Lengyelországban ez a tett vallási szimbólum meggyalázásának minősül, és szélsőséges esetleg akár két év börtönbüntetéssel büntethető.

Lehetséges, hogy a mostani szoborgyalázók is a radikális baloldali Stop Bzdurom aktivistái voltak, de a szervezet ezt az akciót egyelőre nem vállalta magára.

A lengyel LMBTQ-közösségnek vélhetően az lehet a problémája a szent életű II. János Pál pápával, hogy ő – a Katolikus Egyház és a nagy világvallások más vezetőihez hasonlóan –

elutasította az azonos neműek hazásságát, illetve a gyermek örökbefogadási törekvéseiket.

Valószínűleg az sem nyeri el a tetszésüket, hogy a pápa élesen kommunistaellenes volt, illetve minden radikális baloldali mozgalmat ellenzett,

a kommunizmus kelet-közép-európai legyőzéséhez pedig aktívan hozzájárult.

Ugyanakkor a vadkapitalizmust sem támogatta, helyette szociális piacgazdaságot szeretett volna, bár a radikális baloldali kritikusai ezt általában „elfelejtik" megemlíteni.

Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, a magát „feminista és queer kollektívaként" meghatározó, radikális baloldali Stop Bzdurom nevű LMBTQ-csoportosulás aktivistái még július 29-én gyaláztak meg több varsói keresztény és nemzeti jellegű emlékművet azáltal, hogy szivárványszínű zászlókkal és az anarchista mozgalomra utaló rózsaszín kendővel takarták le azokat.

Az akkori szoborrongálók közül a lengyel hatóságoknak csak

egy „Margot" becenévre hallgató, magát „transzgenderként" meghatározó személyt sikerült beazonosítaniuk,

őt két napra rabosították, és eljárást indítottak ellen.

Később Margotot egy konzervatív, abortuszellenes szervezet aktivistájának a megtámadása miatt két hónapra letartóztatásba helyezték.

A járványügyi korlátozásokra fittyet hányva, két alkalommal tüntettek az érdekében Varsóban

és egyszer, kedden a magyar fővárosban is.

A budapesti tüntetésen a résztvevő LMBTQ-aktivisták több, mint fele nem viselt védőmaszkot, illetve nagyrészük a járványügyi társadalmi távolságtartási szabályokat sem tartotta be.

A megmozdulásnak három szervezője volt, a Soros György által finanszírozott Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride és a nem túl ismert Teektura.

LMBTQ-tüntetés a budapesti Lengyel Nagykövetség épülete előtt, 2020. augusztus 11. Forrás: KONCZ MÁRTON - ORIGO