Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új fertőzöttek száma

horvátország koronavírus
Védőmaszkos ügyfelek egy zágrábi posta előtt 2020. július 13-án. Ettől a naptól a koronavírus-járvány miatt kötelező a szájmaszk viselése az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben.
Vágólapra másolva!
Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig az elmúlt 24 órában a legtöbb megbetegedést regisztrálták ebben a hónapban - derült ki a válságstábok szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Horvátországban a testület jelentése szerint kedden

130-cal nőtt, és elérte az 5870-et az eddig megfertőzöttek száma.

Hétfőn még 91 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 160 maradt.

Utoljára július 22-én emelkedett száz fölé a napi új fertőzöttek száma, a legtöbb új esetet, 140-et pedig július 10-én regisztrálták az országban.

Védőmaszkos ügyfelek egy zágrábi posta előtt 2020. július 13-án. Ettől a naptól a koronavírus-járvány miatt kötelező a szájmaszk viselése az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben. Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A betegek közül 117-en vannak kórházban, közülük nyolcan lélegeztetőgépen.

Az aktív betegek száma 686.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta, hogy

a legtöbb fertőzött a fiatal korosztályból került ki.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.

Turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. július 1-jén Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal.

Capak kiemelte, hogy kedden új ajánlásokat fogalmaztak meg az éjszakai szórakozóhelyek felé, miszerint zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Hozzátette, hogy a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait, és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni.

A turisták száma Horvátországban augusztusban megközelítette az egymilliót, ami a tavalyi hasonló időszakban mért forgalom 90 százalékát tette ki.

Turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. július 1-jén Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 31-gyel 2303-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Ebben a hónapban ez a legmagasabb napi esetszám.

Új halálesetet nem regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 23-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

Az aktív betegek száma 188 fő.

Vendégek egy ljubljanai étterem teraszán 2020. május 18-án Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.