Donald Trump Gettysburgben mondhatná el az elnökjelöltségét elfogadó beszédét

BRIEFING ROOM PRESIDENT OF THE UNITED STATES THE WHITE HOUSE Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE THOUGHTFUL US President Donald Trump speaks to the press in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on August 10, 2020. (Photo by Brend
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök felvetette, hogy a történelmi emlékeket idéző Gettysburgben mondja el az elnökjelöltségét elfogadó beszédét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök először hétfőn a Twitteren vetette fel ezt a lehetőséget, majd este a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján - kérdésre válaszolva - megerősítette, hogy foglalkoztatja őt a gondolat. Hangsúlyozta, hogy a pennsylvaniai Gettysburg történelmi hely. Korábban Trump arról beszélt, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt ő sem tud személyesen jelen lenni a republikánusok elnökjelölt-állító konvencióján, ezért

a jelöltségét elfogadó nagy beszédet a Fehér Házból sugározzák majd.

Donald Trump Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Történelmi hely

A pennsylvaniai Gettysburg városka az amerikai polgárháború (1861-1865) egyik nagy és sorsdöntő csatájának helyszíne, ahol Abraham Lincoln elnök mondta el híres, nemzetet egyesítő beszédét.

A gettysburgi csatában az unionista, azaz az északi csapatok arattak döntő győzelmet a déli, úgynevezett konföderációs csapatok felett, és amerikai történészek szerint ez hozott fordulópontot a polgárháborúban. Abraham Lincoln elnök 1863 novemberében, élete legrövidebb, alig kétperces, de egyben leghíresebb beszédét mondta el a gettysburgi csata színhelyén. Az amerikai történelem e legfontosabbnak tartott egyik beszédének utolsó mondatát mind a mai napig idézik az "újjászülető szabadságról" és a kormányról, amely

lesz.

Még nincs döntés a helyszínről

Trump esetlegesen Gettysburgben elmondandó beszédét az első kommentárok több szempontból is "ügyes" ötletnek tartják. Az elnök ugyanis részben nemzetegyesítőként léphet fel, részben pedig leróhatja kegyeletét a konföderációs katonák - az Egyesült Államokat megosztó - emlékművei előtt.
Donald Trump hétfőn este csak annyit közölt, hogy még nem született döntés az elnökjelöltséget elfogadó beszéde helyszínének ügyében.

A republikánusok augusztus 24. és 27. között tartják az elnökjelölt-állító konvenciót az észak-karolinai Charlotte városában, igaz, ezúttal a járvány miatt jobbára csak találkozókra kerül sor. A konferenciát az interneten is közvetítik. Trump beszédére várhatóan a zárónapon, augusztus 27-én kerül sor.