Ökológiai vészhelyzetet jelent a zátonyra futott teherhajó Mauritiusnál

JUGNAUTH, Pravind
Mauritius, 2020. augusztus 9. A Mauritius partjainál zátonyra futott Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó megrepedt üzemanyagtartályából kifolyt olaj úszik az Indiai-óceánban 2020. augusztus 7-én. Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök környezeti vészhelyzetet hirdetett, mert az olajszivárgás komoly fenyegetést jelent a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom növény- és állatvilágára. A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő, 300 méter hosszú hajó Kínából tartott Brazíliába, amikor július 25-én Mauritiusnál megfeneklett. MTI/AP/Georges de La Tremoille
Vágólapra másolva!
A Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó több mint két hete futott zátonyra az Indiai-óceánon, Madagaszkár mellett. Az üzemanyagtartályból múlt csütörtök óta szivárog az olaj, eddig ezer tonnányi ömlött a tengerbe.
Vágólapra másolva!

Japán szakértőket küld Mauritiusra, hogy segítséget nyújtsanak egy zátonyra futott japán tartályhajó mentési munkálataiban.

A szigetállam Franciaországhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért, mert nincsenek megfelelő eszközei egy ilyen katasztrófa elhárításához. A kiömlött üzemanyag

veszélyt jelent a szigetállam turistaiparára, akárcsak a vadvilágra.

A Mauritius partjainál zátonyra futott Wakashio nevű japán teherhajó Forrás: MTI/AP/Georges De La Tremoille

A teherhajó Brazíliából tartott Kínába Szingapúron keresztül, de Mauritius Pointe d'Esny nevű területénél megfeneklett.

A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó vasércszállításra szakosodott. Húsz fős, nemzetközi személyzetét sikerült épségben kimenteni a járműről.