Állatvédők keresik az eltűnt háziállatokat Bejrútban

Bejrút, 2020. augusztus 10.
Munkások takarítják el a romokat és a pusztítás nyomait a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 10-én, hat nappal a kettős robbanás után. A detonációk következtében legkevesebb 158 ember életét vesztette, több mint hatezren
Bejrút, 2020. augusztus 10. Munkások takarítják el a romokat és a pusztítás nyomait a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 10-én, hat nappal a kettős robbanás után. A detonációk következtében legkevesebb 158 ember életét vesztette, több mint hatezren megsebesültek, 300 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. A libanoni fővárosban 2700 tonna, a kikötőben évek óta tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. MTI/AP/Bilal Huszein
Vágólapra másolva!
Egy héttel a libanoni főváros kikötőjét letaroló robbanás után állatvédők azon fáradoznak, hogy megtalálják és visszajuttassák gazdáiknak az eltűnt háziállatokat, eddig 80 állatot sikerült visszajuttatni otthonába - közölte Jason Mier, az Animals Libanon állatvédő szervezet vezetője hétfőn.
Vágólapra másolva!

- hangoztatta Jason Mier, az Animals Libanon állatvédő szervezet vezetője a dpa hírügynökségnek nyilatkozva.

A szervezet a közösségi hálókon osztja meg a keresett kutyák, macskák fotóit, és videókat is közzétesz a gazdikkal történt újratalálkozásról. Egyik ilyen felvételen egy súlyosan sérült nő botorkál oda megtalált macskájához, egy másikon egy kutya farkát csóválva örömmel rohan oda gazdájához.

A múlt keddi bejrúti robbanásban legalább 220 ember halt meg és több mint hatezren megsérültek. "Szívünk folyton-folyvást az emberekért dobog, de ott vannak az állatok is, amelyeknek szükségük van segítségre" - olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

A robbanásban számos háziállat megsérült, és igen sok megijedt. Sok megszökött a kitört ajtókon és ablakokon át, mások az összedőlt házak romjai alatt rekedtek.

Munkások takarítják el a romokat és a pusztítás nyomait a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 10-én Forrás: MTI/AP/Bilal Huszein

A robbanás óta több mint 300 állatkeresési kérés érkezett a szervezethez. Több mint 200 önkéntes vesz részt felkutatásukban, megmentésükben, illetve a gazdik nélkül maradtak gondozásában. A szervezet folyamatosan egyeztet a vöröskereszt, a polgárvédelem és más szervezetek illetékeseivel - mondta Mier.

"Ezt a munkát még péntekig, a robbanás utáni tizedik napig folytatjuk. Akkor értékeljük a helyzetet, és ha kell, folytatjuk a keresést. Az önkéntesek gondoskodnak azokról az állatokról, amelyek gazdája meghalt a robbanásban" - tette hozzá.