Vihar okozta villámárvizekben haltak meg többen egy görög szigeten

flood Horizontal
People clean in a destroyed street following a storm at the village of Politika, on Evia island, northeast of Athens, on August 9, 2020. - Five people including a baby died and two more were missing as torrential rains and floods swept the Greek island of Evia, damaging dozens of houses and blocking roads, officials said on August 9. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Legkevesebb öt ember életét vesztette a Görögországhoz tartozó Évia szigetén, mert a viharok és az özönvízszerű esőzés váratlanul áradást okozott.
Vágólapra másolva!

A fővárostól északkeletre fekvő szigeten előkerült áldozatok többsége, köztük egy csecsemő otthon vagy onnan nem messze halt meg. Két embert még keresnek.

A tűzoltókhoz több száz segélyhívás futott be, amelyekben szerencsétlenül járt emberek azt kérték, hogy a mentők szivattyúzzák ki a vizet otthonaikból. Több tucat embert kitelepítették, nyolcat pedig helikopterrel mentettek ki, mert az ár az utakat is sok helyen járhatatlanná tette.

Helyiek takarítanak Évia szigetének egyik falujában, amelyet villámárvízzel érkező sár árasztott el Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Szombaton Görögország szárazföldi részének több régiójára csapott le a Thália névre keresztelt vihar, azonban vasárnapra már csillapodott. Viszont az ország második legnagyobb szigetét is elérte, ahol az özönvízszerű esőzés nyomán hirtelen megáradt két folyó, kilépett a medréből és az utakra került sár miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált a közlekedés a sziget egyes részein.

A Thália nevű vihar okozta esőzés nyomán váratlanul kiléptek a medrükből a folyók Évia görög szigeten Forrás: Hans Lucas via AFP/Wassilis Aswestopoulos / Hans Lucas/Wassilis Aswestopoulos

"Együtt érzünk azokkal, akiknek nem sikerült átvészelniük ezt a csapást. Olyan jelenségről van szó, amilyennel korábban még nem volt dolgunk" - mondta a görög polgárivédelmi-miniszterhelyettes.

Hétfőn várhatóan a szigetre látogat Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő is.