Ötmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, koronavírus, COVID-19
People walk past a "Sale" sign outside a shop in Huntington Beach, California, July 16, 2020, amid the coronavirus pandemic. - California on July 13 drastically rolled back its reopening plans and ordered all indoor restaurants, bars and cinemas to close again as the United States on Thursday set yet another record for new coronavirus cases with 68,428 infections recorded in 24 hours, according to a tally by Johns Hopkins University. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
Ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökség összesítése szerint.
Vágólapra másolva!

Statisztikai értelemben ez azt jelenti, hogy a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami

nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben meghaltak számának.

Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban.

Huntington Beach, Kalifornia, 2020. 07. 16. Forrás: AFP/Robyn Beck

Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. "Elég volt" - jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában.

A rendeletek értelmében

mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat,

400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig, és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék.
Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre a Massachusetts állambeli Brockton város egyik autós tesztközpontjában 2020. július 29-én Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis az amerikai alkotmány értelmében

a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása.

Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. "Sok pénz van még, amit nem költöttünk el" - mondta.
Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.