Utcán megvert polgármester, szándékosan halálra gázolt rendőr - összeomlott a közbiztonság Franciaországban

Vágólapra másolva!
Megvert polgármester és halálra gázolt rendőr az elmúlt két nap mérlege Franciaországban, az ország közbiztonsága egyre rosszabb - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Franciaországban kaotikus állapotok uralkodnak, egyre rosszabb a közbiztonság,

az elmúlt 48 órában egy település polgármesterét megverték, egy rendőrt pedig szándékosan halálra gázolt egy ittas sofőr.

Döbbenetes erőszak történt a 400 fős Saint-Philippe-d'Aiguille nevű településen Gironde megyében augusztus 5-ére virradó éjjel. A helyiek telefonon értesítették a polgármestert, hogy nem tudnak nyugodtan pihenni, mert a falu főterén egy csoport hangos zenét hallgat. A település első embere, Philippe Becheau azonnal a helyszínre ment, bemutatkozott és megkérte a társaságot, hogy halkítsák le a zenét, amit meg is tettek, ám amint hátat fordított és távozni készült a polgármester, a csoport egyik tagja, egy részeg férfi hirtelen rátámadt és leütötte, majd az egész banda elmenekült – írja a Le Figaro.

A történtekről a kormánytagok is tudomást szereztek, Jean Castex miniszterelnök telefonon felhívta a feladata ellátása közben bántalmazott polgármestert, biztosította a támogatásáról és kijelentette, hogy az ilyen jellegű támadások megengedhetetlenek.

Gerald Darmanin belügyminiszter szintén elítélte a támadást, és egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy aki egy francia polgármesterre támad, az a köztársaság ellen követ el merényletet.

Ezzel azonban még nem ért véget az erőszak, ugyanis egy rendőr még ennél is rosszabbul járt Le Mans városában,

Sarthe megyéjében. A rendőröket egy részeg sofőrhöz hívták ki, aki elaludt a volánnál. Az egyik kiérkező rendőr behajolt az ablakon, hogy kivegye a slusszkulcsot, ám a részeg sofőr ekkor felébredt és gázt adott, magával sodorta, majd egy falhoz préselte a szerencsétlen rendőrt, aki a helyszínen meghalt.

A 26 éves gázolót őrizetbe vették, és kiderült, hogy visszaeső bűnelkövető. 2015-ben szintén ittasan vezetett, és nem állt meg a rendőri felszólítás ellenére, 2018-ban pedig zendülés miatt indítottak ellene eljárást.

A halott rendőr egy 43 éves őrmester, három lány édesapja. Halála megrázta az egész francia rendőrtársadalmat, az UNSA rendőrszakszervezet a Twitteren közzétett sajtóközleményben nyilvánított részvétet a rendőr hozzátartozóinak.

Az SCPN francia rendőrszakszervezet úgy véli, hogy rendkívül aggasztó az országban elszaporodott erőszak, és

itt már nem elegendőek a szavak, cselekedni kell,

és olyan súlyosan kellene büntetni a rendőrök elleni támadásokat, hogy visszatartó ereje legyen – írja a France Info hírportál.

A történtekre Gérald Darmanin belügyminiszter is reagált, szintén részvétet nyilvánított, és elutazott a baleset helyszínére.