Rejtélyes tűz miatt égett le a nicaraguai katolikus templom

fire Horizontal A cameraman records the image of "Christ's Blood" after a fire burnt it at the Cathedral in Managua on July 31, 2020. - The Managua Cathedral was attacked with a molotov bomb by an unknown person damaging an image venerated by the Nicaragu
Gyertya és függöny nem okozhatta a tüzet
Vágólapra másolva!
Nem a vallási buzgalom miatti túl sok gyertya okozta a tüzet pénteken Managua katedrálisának kápolnájában - ahogy azt Nicaragua alelnöke állította -, hanem valaki gyújtóbombát hajított az épületbe. A történtekre felfigyelt Ferenc pápa is, a Vatikán nicaraguai követe pedig alapos vizsgálatot kért hétfőn az ügyben a latin-amerikai ország kormányától.
Vágólapra másolva!

Rosario Murillo alelnök szavai szerint "népünk mélységesen átszellemült, és sok gyertya égett a kápolnában lángra lobbantva egy függönyt".

Managua érseke, Leopoldo Brenes bíboros viszont megcáfolta a politikust. "Kápolnánkban nincs se függöny, se gyertya" - mondta.

Súlyosan megégett a "Krisztus vére" nevű feszület Forrás: AFP/Oswaldo Rivas

A rendőrség nem sokkal a pápai követ kérése után már elő is állt a maga vizsgálati eredményével. Eszerint mégsem gyújtóbomba okozta a tüzet, az véletlenül keletkezett. Valóban nem függönyök égtek, hanem szőnyegek gyulladtak meg, de gyertyától, amelytől lángra lobbant egy kézfertőtlenítőből kipárolgó alkoholos gőz.

Ez a magyarázat közelít az alelnök változatához. Az egyház részéről egyelőre nem reagáltak az újabb magyarázatra. A kápolnában egyébként súlyos égési kárt szenvedett egy 1638-ban készült, nagyméretű feszület.